5 bijzondere dingen die je voor je kleinkinderen kunt bewaren

Natuurlijk is het erg leuk om dingen te bewaren om later aan je kleinkinderen na te laten. Vaak denken we hierbij vooral aan zaken als sieraden en geld, maar dingen zonder grote financiële waarde kunnen ook heel mooi zijn om door te geven aan de generaties onder je.

Lees onze vijf onderstaande tips en ontdek dat je echt niet in financieel opzicht rijk hoeft te zijn om wat waardevols na te laten aan je kleinkinderen. Wij geven je een aantal suggesties van dingen die weinig tot niets hoeven te kosten, maar die later voor je kleinkinderen onbetaalbaar zullen zijn. Wanneer je geeft van wat voor jou echt waardevol is, kun je pas echt iets doorgeven. En uiteindelijk zijn dit vaak de dingen die het meest waard blijken.

1. Bewaar een krant van een bijzondere dag

Naarmate je kleinkind ouder wordt zal het zich steeds meer bewust worden van zijn of haar omgeving en de wereld waarin hij of zij leeft. Steeds vaker zal het zich afvragen hoe die wereld er uit zag ten tijde van zijn of haar geboorte. Om deze reden kan het erg mooi zijn om als grootouder een krant te bewaren van de geboortedag van je kleinkind.

In onze wereld die steeds meer digitaal wordt kan het juist extra bijzonder zijn iets echt tastbaars te bezitten, zoals een krant waarin ze echt kunnen bladeren en waar ze kunnen ontdekken hoe de samenleving er destijds uit zag.

2. Geef die leuke foto van jullie samen een mooi plekje

Tegenwoordig zijn de meeste foto’s die we maken digitaal. Het grote nadeel daarvan is dat we er nauwelijks meer naar omkijken zodra we ze hebben opgeslagen op onze telefoon, laptop of tablet. Het is mooi om voor je kleinkinderen juist wel een fotocollage te maken van de foto’s waar jullie samen op staan.

Stop de foto in een mooi gedecoreerd fotolijst of laat hem afdrukken op canvas en geef hem een mooi plekje bij jou of bij je kleinkind thuis. Iedere keer wanneer hij of zij er naar kijkt, zal hij aan jou herinnerd worden en zien hoe veel je van hem of haar gehouden hebt.

3. Familierecepten

Wanneer je terugdenkt aan je eigen jeugd, kom je al gauw bij op de dierbare momenten die jij met je familie hebt gehad en het smakelijke eten dat je met ze deelde. Denk bijvoorbeeld aan de heerlijke soep van je oma of dat lekkere gerecht zoals alleen je oom het kon maken. Jouw eigen kleinkinderen zullen ook dergelijke herinneringen hebben aan de momenten die jullie samen beleefden.

Ga na welke gerechten of lekkernijen jullie samen aten en schrijf voor je kleinkinderen een paar recepten uit. Wanneer dan de tijd komt dat jij het niet meer kunt maken, kunnen ze met jouw uitleg zelf aan de slag. En wie weet, wellicht geven zij de recepten op hun beurt weer door aan hun eigen kinderen en kleinkinderen.

4. Teken de familiegeschiedenis op

Tegenwoordig hebben mensen veel interesse voor waar ze vandaan komen en uit welke familie ze stammen. Het is dan ook niet voor niets dat de genealogie-sites en aanverwante televisieprogramma’s als paddenstoelen uit de grond schieten.

Het kan voor je kleinkinderen dan ook zeer interessant zijn om een verhaal op te tekenen over jouw eigen leven en de levens van de generaties voor jou. Door alles te delen wat jij over je voorouders en andere familieleden weet, kunnen de generaties na jou gemakkelijk achterhalen hoe bijvoorbeeld de verhoudingen binnen de familie waren en welke karaktertrekjes typerend zijn voor de familie. Voeg bij je verslag een mooie stamboom, zodat de familielijnen in één oogopslag overzichtelijk worden voor je kleinkinderen.

5. Betekenisvolle en voor jou waardevolle spullen

Voor je kleinkinderen kan het heel mooi zijn als je hen bepaalde dingen nalaat die voor jouzelf heel dierbaar waren. Hierbij hoeft het niet per se om dure spullen te gaan, zolang het iets is wat voor belangrijk was. Denk bijvoorbeeld aan een kaartje van het eerste concert dat je bezocht, een diploma dat je vol trots behaald hebt of een album van je favoriete artiest. Telkens wanneer ze dit zien, zullen je kleinkinderen met liefde aan je terugdenken.

Bron: senioren.nl