65-plusser maakt meer kilometers op de weg

Nederlanders maken steeds meer kilometers op de weg. Particulieren reden 91 miljard kilometer in hun auto in 2015, dit is zes procent meer dan in 2005. Vooral 65-plussers zijn een langere afstand gaan afleggen.
De afstand die 65-plussers afleggen met de auto steeg in de periode 2005-2015 het sterkst, met 68 procent naar 14,2 miljard kilometer. Ook het aantal kilometers dat per persoon werd gereden nam bij deze groep toe, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de afgelopen tien jaar is het aantal 65-plussers met 32 procent toegenomen. Ook heeft deze groep vaker een auto in zijn bezit dan tien jaar geleden. Het autobezit steeg van 408 auto’s per duizend 65-plussers in 2005 naar 521 auto’s per duizend in 2015.

Volgens het CBS is dit de verklaren doordat de ouderen van nu vaker een rijbewijs hebben dan vroeger, met name bij vrouwen is dit aantal gegroeid. Vrouwen zijn volgens het CBS welvarender en mobieler. Ook worden vrouwen ouder en blijven ze langer zelfstandig wonen. Het aantal kilometers dat vrouwen afleggen nam toe van tien naar zestien procent.

Eigenaar
Het hebben van een nieuwe auto is onder ouderen ook gebruikelijker dan bij andere leeftijdsgroepen. 33 procent van de 65-plussers is de eerste eigenaar van hun auto. Gemiddeld is achttien procent van de overige autobezitters de eerste eigenaar. Daarnaast hebben ouderen hun auto ook langer in hun bezit. Begin 2016 hadden ouderen gemiddeld hun auto zes jaar in bezit, bij andere autobezitters was dit vier jaar.

De meest voorkomende autokleur op de weg is grijs, tevens wordt deze kleur in 41 procent ook door de 65-plusser gekozen. Het populairste automodel is de Renault Megane Scenic, Toyota Yaris, Opel Agila en de Volkswagen Polo. In alle andere leeftijgsgroepen is de Volkswagen Golf de meest gekozen auto.

Jongeren
Naast het aantal ouderen, is ook het aantal jongeren van achttien tot dertig jaar in de afgelopen tien jaar toegenomen met wel acht procent. Dit vertaalde zich echter niet in een toename van het aantal autokilometers binnen deze leeftijdscategorie. Het aantal kilometers daalde juist met vier procent tot 10,6 miljard kilometer in 2015. Ook het autobezit onder jongeren is lager dan tien jaar geleden. Begin 2006 waren er 308 auto’s op duizend jongeren, begin 2016 waren dit er 284.

Bron: NU.nl

Vorige pagina