65 plussers steeds ouder en gezonder

65 plussers worden, volgens cijfers van CBS, steeds ouder en gezonder. Vrijdag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de nieuwe trends in Nederland en ouderen zitten in de lift!

Zo bleek dat de levensverwachting opnieuw is toegenomen. Heren die nu rond de 65 jaar zijn hebben volgens de laatste berekeningen nog zo’n 19 jaar te gaan. Vrouwen hebben wat meer geluk, die leven gemiddeld 2 jaar langer. Nog geen 20 jaar geleden lagen deze cijfers wat lager. Bij de mannen was dit toen 3,5 jaar minder en bij de vrouwen zo’n 2 jaar minder.

Betere gezondheid

Ook onze gezondheid is erop vooruit gegaan. Tijdens die 20 jaar kregen mannen er gemiddeld 3 gezonde jaren bij. De vrouwen deden het iets minder goed. Zij kregen er in die periode 2 gezonde jaren bij. Niet geheel onverwacht was ook de groei in het aantal ouderen dat langer zelfstandig thuis blijft wonen. Dit doen we, vergeleken met vroeger, ook vaker met een eigen koopwoning. En de huidige generatie 65 plussers sport ook meer. Mensen van 65 tot 75 jaar oud fietsen ongeveer 2,6 kilometer per dag en zijn daarmee veruit de grootste groep fietsers, vergeleken met de meeste andere leeftijdsgroepen. Alleen jongeren tussen de 12 en 25 jaar fietsen meer, wat wellicht komt omdat ze nog schoolgaand zijn.

65 plussers zijn actiever

Opvallend is ook dat veel meer 65 plussers nog lid zijn van een sportvereniging (15%) en een abonnement hebben op een sportschool, zwembad of ander soortig sportcentrum (16%). En als het gaat om 75 plussers, dan zegt ongeveer een kwart dat ze nog wekelijks naar de sportschool gaan. Een hoog aantal dus. Daarentegen rijden 65 plussers tegenwoordig wel meer kilometers met de auto. In 2007 hadden 420 op de 1.000 65 plussers een auto. In 2017 is dit aantal gestegen naar 528 op de 1.000 mensen. Deze groep draagt dus steeds meer bij aan de drukte op de weg. Als je het bekijkt in totalen dan is duidelijk hoe groot deze groep is. Volgens het CBS reden er begin dit jaar 1,7 miljoen auto’s rond waarvan de eigenaar 65 plus was. Dat is maar liefst 675.000 meer dan 10 jaar geleden!

Bron: ned7