7 punten om bij stil te staan als u een rollator koopt

Wie moeite krijgt met lopen, heeft aan een rollator letterlijk houvast. Met een rollator bent u een stuk mobieler, ook als u slecht ter been bent. Ook de kans op een val wordt kleiner. En dat is mooi, want juist kwetsbare senioren lopen vaak ernstig letsel op als zij vallen.

VeiligheidNL adviseert iedereen die een rollator gebruikt om zich goed te laten informeren. En om met een geschikte en gecontroleerde rollator op pad te gaan. Dat doet u door de rollator maar ook uw eigen vaardigheden ieder jaar te laten controleren. Bijvoorbeeld op een speciale rollatorbijeenkomst.

  1. Rollators worden alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vraag uw zorgverzekeraar welke rollator u eventueel vergoed krijgt en of u een rollator zelf kunt aanschaffen.
  2. De thuiszorgwinkel en de fysiotherapeut adviseren u graag voordat u een rollator koopt.
  3. Bepaal waar u de rollator gaat gebruiken. Alleen binnen of ook buiten? In dat laatste geval heeft u grotere wielen nodig.
  4. Bedenk of u de rollator vaak in de auto mee gaat nemen. Dan heeft u namelijk een lichtgewicht en makkelijk inklapbare rollator nodig.
  5. Probeer een rollator eerst eens een week uit. Na deze testweek weet u precies of u zich veilig voelt met deze rollator, goed tussen de handvatten van de rollator kunt lopen, of de handvatten prettig zijn, of u de rem goed kunt bedienen en of u makkelijk een stoep op kunt.
  6. Let erop dat de remkabels goed zijn weggewerkt. Remkabels die uitsteken, kunnen ergens achter blijven haken.
  7. Kijk of de rollator een automatische inklapbeveiliging heeft. Dat is handig, omdat de uitgeklapte rollator dan niet zomaar kan inklappen.

Bron: veiligheid.nl