Alzheimer ontdekken met pindakaas

Alzheimer ontdekken met pindakaas? Ja, je leest het goed. Een simpel testje met het overheerlijke smeerbare broodbeleg toont aan of je aanleg hebt voor Alzheimer. Althans, volgens onderzoekers van de Universiteit van Florida. Het schijnt dat mensen met beginnende Alzheimer de geur van pindakaas minder goed ruiken met hun linker neusgat dan met hun rechter neusgat. Voor zo’n onderzoek halen wij onze neus niet op!

Reukzenuw
De reukzenuw, die signalen vanuit de neus naar de hersenen geleidt, is verantwoordelijk voor deze constatering. Onderzoekers van de Universiteit van Florida berichten hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Neurological Sciences. Dat de reukzenuw als één van de eerste hersenzenuwen wordt aangetast bij mensen die Alzheimer hebben, is al langer bekend. Om dit verder te onderzoeken stelden de wetenschappers een aantal Alzheimerpatiënten bloot aan de geur van pindakaas.

Alzheimer ontdekken met pindakaas
Omdat de geur van pindakaas heel herkenbaar is en pindakaas overal te verkrijgen is besloot men dit broodbeleg te gebruiken bij het onderzoek. De proefpersoon houdt één neusgat dicht en sluit z’n ogen. De onderzoeker houdt een potje pindakaas onder de neus van de proefpersoon en vraagt welke geur hij of zij ruikt. Ruiken ze niets dan wordt het potje steeds iets dichterbij de neus gehouden. De test werd met beide neusgaten uitgevoerd.

Linkerneusgat
Wat blijkt? Alzheimerpatiënten ruiken de pindakaas met hun linker neusgat pas op vijf centimeter afstand van hun neus. Met hun rechter neusgat roken ze de geur al op zeventien centimeter afstand. Onderzoekster Jennifer Stamps van de Universiteit van Florida zegt: “Door op deze manier patiënten te bestuderen die de eerste tekenen van dementie vertonen kunnen we het onderzoek verder uitbreiden.

Bron: ned7Vorige pagina