Auto’s met nieuwste electronisch vernuft zijn essentieel voor 60 plussers

Ouderdom komt met gebreken, dat is nu eenmaal zo. Maar 60 plussers die zo lang mogelijk willen blijven autorijden, hebben nu baat bij technische functies die dat veiliger en gerieflijker maken.

65-plussers hebben bijna twee keer zoveel kans om in een auto-ongeluk om te komen als automobilisten tussen de 55 en 64-jaar oud. Boven de 85 wordt dat risico zelfs vier keer zo groot. Dat heeft alles te maken met lichamelijke gebreken (zoals artritis) die reactiesnelheid kunnen verminderen, en het gezichtsvermogen dat achteruitgaat.

Ooit zullen de zogenoemde zelf-rijdende auto’s uitkomst bieden voor senioren en ouder wordende 60 plussers. Maar er is tegenwoordig al zo veel mogelijk in nieuwe auto’s, die veiligheid en comfort scherp kunnen verbeteren. Dat is goed nieuws voor de 60 plussers zelf of voor hun ouders. Het is de investering waard.

Hier volgt een lijst van essentiële functies en vernuft dat soms standaard komt of waarvoor extra moet worden betaald:

Starten met een druk op de knop

Dit is ideaal voor mensen met stijve vingers van de artritis of met een verminderd motoriek vermogen. Veel nieuwe modellen hebben geen sleutel meer nodig, ook niet voor het openen van de achterback bijvoorbeeld.

Aanpasbare stuurkolom

Dit geeft bestuurders met verminderde bewegingsvrijheid in het bovenlichaam de kans om het stuur in de ideale positie te zetten, ook op veilige afstand van de airbag.

Verlengbare zonneschermen

Dit geeft extra bescherming tegen fel zonlicht, wat voor oudere ogen moeilijk te verwerken kan zijn.

Digitale snelheidsmeter

Automobilisten met verminder gezichtsvermogen hebben vaak moeite om ouderwetse snelheidsmeters te lezen en vinden het lastig om snel de focus tussen het kijken naar het dashboard en de weg aan te passen. Een digitale snelheidsmeter met grote, goed zichtbare cijfers biedt uitkomst. Bepaalde modellen kunnen ook de digitale cijfers (en andere info) projecteren op de voorruit; in het gezichtsveld van de bestuurder.

Achteruitrijcamera’s

In de VS wordt dit in de loop van 2018 een verplichte functionaliteit in de meeste nieuwe auto’s. Het is ideaal voor automobilisten met een verminderd bewegingsvermogen, voor wie het moeilijk is het lichaam, al zittend, voldoende om te kunnen draaien bij het inparkeren. Belangrijk is dat het videoscherm groot genoeg is en dat het beeld bestand is tegen zonlicht.

Alarmsignaal bij het parkeren

Dit waarschuwt de bestuurder als hij te dicht bij de bumper van een andere auto in de buurt komt.

Automatisch parkeren

Dit systeem parkeert de wagen automatisch; de bestuurder hoeft slechts het systeem aan te zetten en de rem te bedienen.

GPS

Ideale voor alle leeftijden, maar vooral voor oudere bestuurders voor wie het moeilijk is om straatnamen te kunnen lezen. Hierbij is het wederom van belang dat de digitale output van het GPS-apparaat goed leesbaar is.

Spiegels die zich automatisch instellen op dag en nacht

Dit helpt vooral oudere automobilisten voor wie het moeilijker is om in het donker op de weg te zitten.

Aanpassende koplampen

Wederom goed voor mensen die het lastig vinden om in het donker te rijden; deze lampen passen zich aan, draaien mee met bochten voor maximale belichting. Sommige modellen verminderen automatisch de felheid van het licht als er tegemoetkomend verkeer is.

Nieuwe generatie cruise control

Dit vernuft is ideaal voor mensen met verminderd reactievermogen. Het zorgt voor een bepaalde snelheid, maar ook voor een veilige afstand van andere auto’s. In bepaalde luxe modellen stopt het systeem de auto automatisch als het verkeer tot stilstand komt.

Blinde hoek-waarschuwingen

Via een geluidssignaal of een visueel teken geeft dit systeem de bestuurder de waarschuwing dat er een auto langszij of vlak in de buurt is die men wellicht niet heeft gezien in de achteruitkijk of zijspiegel. Geavanceerde systemen waarschuwen ook voor verkeer of voetgangers als men achteruit de weg opgaat.

Rijstrook-waarschuwingssysteem

Dit systeem laat de bestuurder weten als de auto, zonder dat de richtingaanwijzer is aangezet, de rijstrook verlaat. Sommige systemen zorgen er ook voor—via het stuur en de rem—dat de auto precies in het midden van een rijstrook blijft rijden.

Botsing-waarschuwing/automatisch remmen

Een must voor oudere automobilisten met een verminderd reactievermogen. Dit systeem waarschuwt ervoor als de auto te dicht bij een andere auto in de buurt komt en zorgt er in nood voor dat er hardt wordt geremd om een botsing te voorkomen of tenminste het effect ervan te verminderen.

De techniek bestaat niet voor niets en met de aankoop van een nieuwe auto kunnen babyboomers en senioren ervoor zorgen dat ze zo veilig mogelijk de weg op blijven gaan—genietend van een actief bestaan.

Bron: route50plus