Beweegcoach in steeds meer gemeentes beschikbaar

Meer dan 25.000 50-plussers in zes verschillende gemeenten kunnen gebruik maken van de beweegcoach Actief Plus. Het programma stimuleert 50-plussers om meer te bewegen en geeft persoonlijk advies. Inwoners van Heerlen hebben sinds deze maand ook de mogelijkheid om van Actief Plus gebruik te maken. Dit meldt Open Universiteit van Heerlen.

Persoonlijk beweegplan
Voor het beweegprogramma beantwoorden de deelnemers een aantal vragen, waarna een persoonlijk beweegplan wordt opgesteld. Deelnemers krijgen vervolgens drie keer advies toegestuurd met tips om meer te bewegen. Dit advies kan zowel schriftelijk als online ontvangen worden. In het plan is ook huishoudelijk werk opgenomen, evenals tuinieren, fietsen of wandelen. Het doel is om de doelgroep meer te laten bewegen en dat kan volgens de ontwikkelaars ook buiten de sportschool.

De beweegcoach Actief Plus werkt bovendien samen met lokale organisaties en gemeenten. De deelnemer krijgt te zien welke activiteiten bij hem of haar in de omgeving gehouden worden. In Heerlen werken onder andere de gemeente Heerlen, welzijnsorganisatie Alcander, de plaatselijke ouderenbond en Pole groep samen om deelnemers van alle informatie rondom activiteiten te voorzien.

Subsidie
Actief Plus blijkt een effectieve manier om 50-plussers meer te laten bewegen. Dit erkenden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Instituut voor Sport en beweging al in 2015. Inmiddels wordt er ook gewerkt aan een versie van de beweegcoach die is toegespitst op (oud-)patiënten met prostaatkanker en darmkanker. Hiervoor is inmiddels al subsidie toegekend door het KWF. Hiervoor is al een pilot gestart en de eerste reacties zijn erg positief.

Bron: Nationale ZorgGids

Vorige pagina