Bijna een kwart van de Nederlanders lijdt aan haaruitval

Ongeveer één op de vier vrouwen boven de veertig jaar krijgt last van extreme haaruitval. Kaalheid bij vrouwen is een groot taboe. Vrouwen (en ook mannen) bij wie het haar gaat uitvallen, kunnen te maken krijgen met verminderd zelfvertrouwen en zelfs psychische problemen. Zij durven zelden over hun probleem te praten. Jammer, want er zijn oplossingen voor haarverlies, die niet van echt te onderscheiden zijn.

Gevoel van schaamte
Pruiken en haarstukken zijn mede dankzij internationale sterren zoals Rihanna en Kim Kardashian tegenwoordig een trendy modeaccessoire. Deze acceptatie geldt niet of veel minder wanneer er uit noodzaak een haarstuk of pruik wordt gebruikt. Bijna een kwart (21 procent) van alle Nederlanders heeft last van blijvende of tijdelijke kaalheid, ofwel ruim 3,5 miljoen mensen. “Haarverlies is zowel voor mannen als vrouwen een probleem, al is het taboe om erover te spreken bij vrouwen het grootst” vertelt Willeke Pietersma, haarwerkspecialiste en voorzitter van de sectie Haarwerken van de ANKO. “Kaalheid of kale plekken in het haar zorgen bij vrouwen vaak voor schaamte. Die schaamte weerhoudt hen ervan hulp te zoeken en ze weten niet welke mogelijkheden er zijn op het gebied van haarwerken. Vooroordelen en achterhaalde denkbeelden blijven hierdoor bestaan.”

Erkende haarwerkspecialisten herken je aan de ANKO-certificering. Zij worden meerdere keren per jaar bijgeschoold. Bij werk van erkende haarspecialisten kun je niet zien dat iemand een pruik draagt. En door de ANKO erkenning worden de haarwerken ook deels vergoed door de zorgverzekeraars.