Brandveilig wonen

Brand is voor iedereen gevaarlijk. Daarom moeten we het met z’n allen zo veel mogelijk voorkomen. Bent u wat ouder en woont u zelfstandig? Dan is het goed om extra voorzichtig te zijn. Zeker als u misschien wat minder mobiel bent. De volgende tips kunnen bijdragen aan meer veiligheid voor uzelf.

Tip 1 Hang een rookmelder op
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel bewusteloos. Vaak al binnen enkele minuten! Een rookmelder waarschuwt u met een luid alarm.

Tip 2 Maak een vluchtplan
Wat doet u als er brand uitbreekt? Kunt u dan wel snel genoeg uw huis uit komen? Een vluchtplan kan u daarbij helpen. Bent u minder goed ter been? Dan kunt u misschien met uw buren afspreken dat u hen belt in geval van nood.

Tip 3 Pas op voor vlam in de pan
Brand in de keuken ontstaat vaak doordat de vlam in de pan slaat. Dat komt doordat de pan te heet wordt of voedsel in de pan droogkookt. Denkt u bij het koken aan het volgende:

blijf bij de pan
gebruik een kookwekker om droogkoken te voorkomen. Verlaat u de keuken even, neem dan de kookwekker mee
houd brandbare spullen zoals pannenlappen, keuken- en theedoeken op veilige afstand van het fornuis

Tip 4 Rook nooit in bed!
Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand met een brandende sigaret in slaap valt.

Tip 5 Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen
U loopt dan het risico dat het wasgoed te heet wordt en vlam vat.

Tip 6 Zet geen bloemen of planten boven of op de televisie
Uw televisie heeft veel elektrische onderdelen. Komen deze in contact met water, dan kan kortsluiting en daarmee brand ontstaan.

Tip 7 Laat de televisie niet op stand-by staan
Zet een televisie met een beeldbuis (te herkennen aan de uitstekende achterzijde), uit als u gaat slapen of wanneer u het huis verlaat. Deze televisies trekken stof aan en worden van binnen zo warm dat het stof in de televisie kan ontbranden. Flatscreens, zoals LCD en LED toestellen, produceren veel minder warmte en trekken ook veel minder stof aan. Als uw flatscreen televisie alleen in de standby kan, dan is de kans gering dat hierdoor een brand ontstaat.

Wat u moet doen bij een vlam in de pan:
Zet onmiddelijk het fornuis en de afzuigkap uit.
Schuif het deksel van u af, over de pan. Laat deze zitten tot de vlam uit is.
Probeer vlam in de pan NOOIT te blussen met water!

 

Bron: BrandweerVorige pagina