De digitale butler komt naar je huiskamer

Kunstmatige intelligentie doet de afgelopen jaren al voorzichtig zijn intrede op smartphones, maar lijkt nu mede dankzij Google ook ons huis binnen te dringen. De digitale butler komt naar je woonkamer.
Deze week toonde Google tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O zijn digitale assistent Google Home, een soort speaker die in de huiskamer gezet kan worden en waar tegen gepraat kan worden.

Over hoe het apparaat precies gaat werken is nog een hoop onduidelijk; elke Google-productmanager of -medewerker hield tijdens de conferentie van Google deze week de lippen stijf op elkaar: “Over Home kunnen we voorlopig nog niets zeggen.”

Beloftes
Google belooft desondanks veel: in een promotiefilmpje is te zien hoe een Amerikaanse familie het apparaat een ‘ochtendmuziekje’ laat afspelen in alle kamers zodat iedereen wakker wordt, en hoe het apparaat een overzicht van alle afspraken in de agenda kan weergeven. Vervolgens wordt er een reservering bij een restaurant eenvoudig omgeboekt door dit simpelweg op te dragen aan het apparaat.

Het apparaat werkt daarvoor samen met diverse apparaten, zoals bijvoorbeeld de slimme thermostaat van Nest (ook eigendom van Google-moederbedrijf Alphabet) en verschillende apps, ook van derden.

Echo
Google is niet de eerste die zo’n slimme assistent voor in de huiskamer heeft ontwikkeld. In 2014 bracht Amazon de Echo op de markt, een apparaat dat ongeveer hetzelfde doet.

De mogelijkheden die dat apparaat heeft zijn in de afgelopen twee jaar bovendien flink uitgebreid. Inmiddels kan de Echo vragen beantwoorden, spelletjes spelen, lampen aan- en uitzetten, en geeft hij wanneer je dat wil een update over het verkeer op de weg.

M
Daarnaast lieten veel andere grote technologiebedrijven de afgelopen maanden ook projecten zien waaruit blijkt dat digitale assistenten een steeds belangrijker onderdeel gaan worden van ons leven.

Zo is Facebook gestart met de ontwikkeling van M, een chatbot die deels wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Facebookgebruikers in San Francisco kunnen M nu al vragen om bijvoorbeeld een verjaardagscadeau te vinden of een restaurant te boeken – iets dat Google Home ook moet gaan kunnen.

De uitvinders van iOS-assistent Siri werken ook aan een nieuwe digitale assistent, Viv. Waar de meeste digitale assistenten nog vooral goed werken met concrete opdrachten, kan Viv volgens de ontwikkelaars ook veel lastigere zinnen en opdrachten verwerken.

Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie, de technologie achter dit soort assistenten, kennen we al een beetje van de digitale assistenten in telefoons, zoals Siri op iOS en Google Now op Android. Bijna alle technologiebedrijven steken al jaren miljoenen dollars in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Hierdoor kunnen computers steeds beter menselijk gedrag begrijpen en voorspellen, wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je Android-telefoon op het juiste moment van de dag een melding geeft met de reisinformatie richting je werk, of dat je Apples digitale assistent Siri vervolgvragen kunt stellen wanneer ze je informatie voorleest.

De mogelijkheden waren tot dusver voor de gemiddelde consument nog beperkt. De spraakbesturing werkt met eenvoudigere commando’s als “Oké Google, bel Jeroen”, of bij het zetten van een timer met een stemcommando. Een intelligent gesprek voeren met je telefoon is nu nog geen optie.

Cruciaal moment
Als we Google moeten geloven, komt daar dit jaar een einde aan. Volgens Google-CEO Sundar Pichai zijn we op een “cruciaal moment voor kunstmatige intelligentie” aangekomen, waarbij consumenten daadwerkelijk een gesprek kunnen aangaan met hun apparaten.

Vraag je je digitale assistent om informatie over een film, dan kan bijvoorbeeld worden gevraagd wat de beoordeling van die film is, of welke acteurs er in spelen.

Nuttig
Dit soort technologie wordt beter naar mate het systeem meer over de gebruiker of de situatie weet. Google heeft daarom bij uitstek een goede positie om in te zetten op dit soort digitale assistenten, omdat het al zoveel over ons weet via andere apps en producten.

Het wordt steeds duidelijker dat de opmars van slimme assistenten in de woonkamer of in je broekzak nog maar moeilijk te stoppen is. Waar kunstmatige intelligentie tot dusver nog vooral een grappige gimmick op je telefoon was, krijgt het steeds interessantere en nuttigere toepassingen.

Bron: Nu.nl

Vorige pagina