De juiste voeding voor gezonde ogen

Dat goede voeding essentieel is voor een goede gezondheid, is algemeen bekend. Ook uw ogen hebben baat bij een goede voeding. Het juiste dieet voorziet ons van de bouwstoffen om te groeien, te herstellen en infecties buiten de deur te houden.

Naarmate we ouder worden, krijgt ons lichaam meer moeite om onze lichaamscellen te vernieuwen. Dit kan van invloed zijn op de gezondheid van onze ogen en ons zicht.

Onderzoek naar de gezondheid van het oog heeft een verband aangetoond tussen slechte en onvolledige voeding en een verhoogd risico op leeftijd gerelateerde maculaire degeneratie (AMD), de medische term voor het achteruit gaan van de ogen naarmate we ouder worden.

Bij de meeste mensen wordt het zicht slechter naarmate ze ouder worden. Het goede nieuws is dat dit proces met de juiste voeding kunnen tegen gaan of vertragen, zodat we langer van een goed zicht kunnen blijven genieten.

Er zijn vier soorten voedingsstoffen waarvan gedacht wordt dat ze goed zijn voor de gezondheid van de ogen:

Antioxidanten
Vitaminen A, C en E bevatten antioxidanten die helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog. Ze helpen bij het vertragen van AMD. Vitamine C is waarschijnlijk ook goed voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Luteïne en zeaxanthine
Uit talrijke studies is gebleken dat bepaalde antioxidanten, carotenoïden genaamd, het risico verminderen op, en de ontwikkeling vertragen van, chronische oogaandoeningen als AMD..

Omega-3
Het vermoeden is dat deze essentiële vetzuren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het zicht bij baby’s en kinderen. Een dieet met weinig omega-3 wordt in verband gebracht met oogziekten en AMD. Droge ogensyndroom, een aandoening die het aanmaken van traanvocht aantast, wordt ook in verband gebracht met een tekort aan omega-3.

Mineralen
Mineralen als zink en koper helpen uw lichaam met het opnemen van voedingsstoffen en vitaminen. Uit een uitgebreide studie is gebleken dat grote hoeveelheden anti-oxidanten in combinatie met zinkoxide en koperoxide het proces van AMD kunnen vertragen.

Hier zijn de vijf beste voedselgroepen die helpen uw ogen gezond te houden:

Bladgroenten
Bladgroenten zijn het beste voedsel om uw ogen gezond te houden. Ze zitten bomvol luteïne en zijn rijk aan antioxidanten. Boerenkool heeft de hoogste concentratie van luteïne van alle bladgroenten, op de voet gevolgd door spinazie en verse peterselie.

Kleur op het bord
Carotenoïden zijn verantwoordelijk voor de felle kleuren in een aantal soorten fruit en groenten. Mais, kiwi, pompoen, courgette, rode druiven en groene en gele paprika zijn rijk aan carotenoïden. Deze groenten en fruit zijn ook een bron van andere antioxidanten die een sleutelrol spelen in het gezond houden van uw ogen.

Vis
Vette vis is rijk aan omega-3. Zalm, tonijn en makreel springen er boven uit als het gaat om voeding die rijk is aan deze essentiële vetzuren.

Kies eieren voor uw geld
Carotenoïden zorgen ook voor de gele kleur van de eierdooier. Eierdooiers zijn waarschijnlijk het meest rijk aan luteïne en zeaxanthine van alle soorten voedsel.

Ga voor zink
Oesters bevatten meer zink dan welke andere soort voedsel dan ook. Gevolgd door andere schelpdieren en rundvlees. Ook melk, kaas en brood bevatten zink.

Deze voedselgroepen opnemen in uw dieet is niet alleen goed voor de gezondheid van uw ogen, maar ook voor uw gezondheid in het algemeen.

Bron: AcuvueVorige pagina