Drukke kleinkinderen – 3 handige tips

Iedereen is anders. Dat is al helemaal goed te merken bij kinderen. Er zijn zo ontzettend veel verschillende kinderen. Zo heb je rustige kinderen die graag een boek in stilte lezen, maar er zijn uiteraard ook drukke kleinkinderen die de hele dag moeten bewegen. Toch zou het soms fijn zijn als er een handleiding bij zat. Drukke kleinkinderen: waar moet je op letten?

Drukke kleinkinderen, de oorzaak

Energieke kleinkinderen zijn vaak ontzettend lief, leuk en uiteraard enorm creatief. Op sommige moment kan dat drukke gedoe echter vreselijk irritant en onhandig zijn. Zo moet je kleinkind op school zich wel kunnen concentreren. Bovendien is het vervelend als jouw kleinkind andere kinderen afleidt met zijn gedrag.

Professionals spreken liever van prikkelgevoelige kinderen in plaats van drukke kinderen. Het drukke gedrag ontstaat namelijk door alle prikkels uit de omgeving. Ieder kind gaat anders met die prikkels om. De een kan zich gemakkelijk afsluiten, de ander wordt eerder druk en moet die energie ontladen.

1. Let op structuur en afspraken

Eén manier om goed om te gaan met drukke kleinkinderen, of prikkelgevoelige kleinkinderen, is om een duidelijk structuur te creëren voor het kind. Een druk kind is erg gebaat bij structuur. Plotselinge veranderingen kan een druk kleinkind niet goed aan.

De prikkels zijn in dat val dan te veel en te onverwacht. Een tip van de redactie van Opa ‘n Oma: vertel je kleinkind zo veel mogelijk wat jullie gaan doen en wat hem/haar te wachten staat. Maak dus met andere woorden duidelijke afspraken. Uiteraard kan je niet alles tot in detail regelen en afspreken. Maar wat regels kan nooit kwaad.

3. Voeding kan het verschil maken

Suiker kan beter worden vermeden als je een druk of agressief kleinkind hebt. Als er suiker in hun lichaam zit, kan je het vergelijken met een ritje in de achtbaan. De bloedsuikerspiegel stijgt als een gek en daalt daarna weer extreem. Suiker geeft met andere woorden een kortstondige energie-explosie, gevolgd door een bloedsuikerspiegeldaling waardoor je kleinkind weer moe en futloos is.

Door die daling schreeuwt het lichaam om nieuwe suikeraanvoer. Hierdoor wordt je kleinkind zeurderig en wil hij weer suiker. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waar niemand blij van wordt. Onze tip: vermijd zo veel mogelijk suiker. Een koekje hier en daar moet kunnen. Maar vermijd de snackjes die bomvol suiker zitten.

4. Probeer ontspanning te creëren

Als grootouder kan je een baken van rust zijn voor je kleinkind. Jij kan ervoor zorgen dat er rust en regelmaat komt in het gezinsleven door bewust momenten van ontspanning in te plannen. Probeer je kleinkind daarbij te helpen, want een druk kleinkind stopt uiteraard niet zomaar uit zichzelf.

Probeer samen met je kleinkind te ontdekken wat wel en niet voor hem/haar werkt. Stel bijvoorbeeld voor om een eindje te gaan lopen of om midden op de dag lekker in bad te gaan of een lange douche te nemen. Veel kinderen worden daar al een stuk rustiger van. Je kan ook vragen aan je kleinkind of hij zelf ideeën heeft.

Bron: opanoma.nl