Duurzaam eten, wat is dat eigenlijk?

Duurzaam eten, je hoort het te pas en te onpas. Maar wat is het eigenlijk? Duurzaamheid is een breed begrip, dus het is niet zomaar te beantwoorden. Daarom hebben we 5 feiten en fabels op een rijtje gezet.

1. We gooien te veel eten weg – FEIT
We gooien ongeveer een derde van ons voedsel weg. Dat is in Nederland alleen al ruim 2 miljard kilo eten per jaar! Als je dat terugrekent per persoon is dat gemiddeld 135 kilo eten per persoon per jaar. Dat is nogal wat. Daar kunnen we dus nog heel veel winnen om te kunnen zeggen dat we duurzaam eten.

2. Vlees heeft veel impact op het milieu – FEIT
Wist je dat voor de productie van één kilo rundvlees meer dan 15.000 liter water nodig is en relatief veel plantaardig voedsel? Daarnaast zorgt het ook voor een enorme hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen. Als je vlees dus regelmatiger vervangt met vleesvervangers, zoals peulvruchten en noten, ben je niet alleen duurzamer bezig voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.

3. Groente- en fruitafval scheiden flauwekul – FABEL
Je hoort vaak mensen zeggen dat het scheiden van afval geen zin heeft. Het wordt toch allemaal weer op een hoop gegooid na inzameling. Niets is minder waar. Het zogenaamde GFT afval (groente- fruit- en tuinafval) wordt vergist om er biogas van te maken. Composteerbedrijven maken er daarna schone compost van.

4. Biologisch eten is beter – FEIT ÉN FABEL
Biologisch eten is beter voor het milieu. Wat betreft het gebruik van bestrijdingsmiddelen is biologisch een betere optie dan de ‘normale’ teelt. En omdat bij biologische teelt de gewassen gewisseld waardoor de bodem minder snel uitput. Goede zaak dus. Maar ook voor biologische teelt is gewoon grond nodig. En het energieverbruik om de gewassen te telen is niet persé minder dan bij normale teelt. Het hangt heel erg van de teler af hoe hier mee om wordt gegaan. Het is dus een twijfelaartje.

5. Eten uit de regio kost minder energie – FEIT ÉN FABEL
In principe is het eten van producten uit de regio duurzamer omdat minder energie wordt verbruikt om het eten op je bord te krijgen. Als een vrachtwagen 5 kilometer moet rijden of 500 kilometer, dan maakt natuurlijk een enorm verschil. Tegelijkertijd hangt het heel erg van de manier van telen af hoe er met energie wordt omgegaan. Wordt een bloemkool in een kas verbouwd of in de volle grond? Ook dat maakt een verschil.

Meer weten over duurzaam eten?
Duurzaam eten klinkt dus leuk, maar er komt meer bij kijken dan wat er soms op de verpakking staat. Wil je meer weten over het effect van de producten die je gebruikt? Vul dan de klimaatweegschaal in op de website van het Voedingscentrum.

Bron: ned7