Een rolstoel kopen

Wanneer u voor langere tijd een rolstoel nodig heeft, doet u er verstandiger aan een nieuwe rolstoel te kopen dan er eentje te huren of lenen. Een nieuwe rolstoel kan namelijk helemaal aan uw wensen en behoeftes aangepast worden. We vertellen u graag waar u op moet letten wanneer u een nieuwe rolstoel gaat kopen.

Handbewogen of elektrisch?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen handbewogen en elektrische rolstoelen. Bij handbewogen rolstoelen wordt er weer onderscheid gemaakt tussen een groot wiel rolstoel (die kunt u zelf voortbewegen of laten duwen) en een klein wiel rolstoel (die kan alleen geduwd worden). Een elektrische rolstoel beweegt voort door middel van een elektrische motor en een joystick.

Opvouwbaar of niet?

Een opvouwbare rolstoel kan gemakkelijk vervoerd worden. Wanneer de rugleuning weggeklapt kan worden, en de beensteunen en wielen verwijderd kunnen worden, past de rolstoel in iedere auto. Een lichtgewicht rolstoel is nog gemakkelijker te vervoeren.

Uw maten

Een rolstoel is verkrijgbaar in verschillende breedtes. De rolstoel moet breed genoeg zijn dat u er comfortabel in kunt zitten, ook met een dikke jas aan, maar smal genoeg dat u niet gaat schuiven in de stoel. Daarnaast kunt u kijken of de voetsteun op de juiste hoogte ingesteld kan worden. U moet niet met opgetrokken knieën zitten maar u moet ook geen last krijgen van de zitting die in uw knieholtes snijdt. Ook de armsteunen kunnen instelbaar zijn.

Extra’s

Een rolstoelkussen geeft wat meer comfort. Deze kunt u in de maat van uw rolstoel kopen. Ook kussens zijn er in verschillende varianten, zoals een koudschuimkussen. Een speciaal transportoog zorgt ervoor dat de rolstoel veilig vastgezet kan worden in taxi’s en openbaar vervoer.

U leest het, er zijn verschillende punten waar u op moet letten wanneer u een rolstoel gaat kopen. Veel succes met uw zoektocht!

Bron: senioren.nl