Feiten en cijfers

Bewegen en sport

– Anno 2017 voldoen 2 op de 3 ouderen niet aan de zogenaamde Fitnorm. De fitnorm voor ouderen betekent dat zij tenminste 3 keer per week gedurende minimaal 20 minuten intensieve lichamelijke activiteiten verrichten.

– 1 op de 4 ouderen (25,5%) voldoet niet aan de Beweegnorm. Dit betekent dat zij minder dan 2 uur per week in beweging zijn. De Beweegnorm voor ouderen ligt op minstens 5 keer per week 30 minuten matig intensief bewegen, zoals tuinieren, wandelen of boodschappen doen.

– Ouderen die nog sporten geven in 65% van de gevallen aan dat het krijgen of behouden van een goede conditie een belangrijke reden is om te sporten. Ook actief blijven wordt in 64% van de gevallen genoemd. Sociale contacten zijn voor 40% van de sportende ouderen een reden om te sporten.

– Meer dan de helft van de sportende ouderen (55%) ziet hun medesporters als belangrijke sociale contacten.

– Ouderen die niet (meer) sporten geven hiervoor de volgende redenen: lichamelijke belemmeringen, geen zin of geen tijd hebben, hoge kosten, het ontbreken van een sportmaatje en het hoge niveau van de sport. 1 op de 5 ouderen wil dan ook graag dat sporten worden aangepast op ouderen. Het liefst zien zij tennis, volleybal en hockey aangepast worden.

– Ouderen die een hoger cijfer geven voor hun lichamelijke conditie, geven óók een hoger cijfer voor hun eigen geluk.

– 1 op de 3 niet-sportende ouderen zou meer sociale contacten willen. Van de ouderen die sporten is dit maar 1 op de 6.

Bron: ouderenfonds