Geen bewijs voor hersentumoren door mobiel bellen

De Gezondheidsraad constateert dat er geen bewijs is voor een verband tussen langdurig en frequent gebruik van een mobiele telefoon en een verhoogd risico op tumoren in de hersenen of het hoofd-hals gebied. Het advies is echter om blootstelling zo laag mogelijk te houden.

De vraag of blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden, zoals mobiele telefoons uitzenden, effect heeft op de gezondheid speelt al langere tijd. De Gezondheidsraad houdt de wetenschap op dit gebied dan ook nauwlettend in de gaten, maar vond in zowel onderzoek met mensen als dierproeven geen bewezen verband tussen mobiele telefoongebruik en een verhoogd risico op tumoren.

Zo laag mogelijk
De Gezondheidsraad ziet dan ook geen aanleiding om blootstelling te verminderen, maar adviseert wel om de blootstelling zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld apparatuur alleen uit te laten zenden om een goede verbinding te verkrijgen. Lopende onderzoeken naar de gezondheidseffecten van mobiele telefoongebruik op de langere termijn moeten blijven doorgaan, vindt de Gezondheidsraad.

Bron: GezondNuVorige pagina