Gezonde voeding voor ouderen

Tijdens iedere leeftijdsfase heeft de mens voeding nodig die past bij die leeftijd. Voeding voor ouderen is anders dan de voeding die op jongere leeftijd gezond en verstandig is. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de energiebehoefte. U merkt dit vaak aan een afnemende eetlust. Verder zijn er stoffen die het lichaam op latere leeftijd meer nodig heeft in de vorm van bijvoeding, omdat het lichaam die zelf minder aanmaakt. Houd daar rekening mee bij de keuze voor gezonde voeding voor ouderen.

Minder energiedichtheid bij gezonde voeding voor ouderen

De Gezondheidsraad adviseert een volwaardige basisvoeding te gebruiken. Maar gezonde voeding voor ouderen dient op een aantal specifieke punten te worden aangepast. Omdat de energiebehoefte op hogere leeftijd afneemt, is het niet verstandig om producten met een hoge energiedichtheid te gebruiken. Producten als frisdrank, alcohol en snacks kunt u op hogere leeftijd dan ook beter in zeer beperkte mate gebruiken. Dat geldt overigens ook voor frisdrank met suikervervangers en light snacks. Het gebruik van alcohol is natuurlijk op iedere leeftijd alleen met mate aan te raden.

Groente en fruit, ook onderdeel van voeding ouderen

Juist op hogere leeftijd is het verstandig om bij iedere maaltijd veel groente te gebruiken. Ook het eten van fruit en volkorenproducten is goed. Deze gezonde voeding voor ouderen zorgt voor minder problemen bij de stoelgang. Ook verlaagt deze voeding de risico’s op hart- en vaatziekten. Een volwaardige maaltijd met voldoende groente levert voldoende energie en bouwstoffen voor de dagelijkse bezigheden. Natuurlijk zijn er vele mogelijkheden om groente op een smakelijke manier te presenteren.

Vis: een waardevol onderdeel van gezonde voeding voor ouderen

De Gezondheidsraad adviseert minimaal 2 keer per week vette vis te eten, omdat deze de goede onverzadigde vetten bevat die passen in een goed voedingspatroon voor ouderen. Om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen is vis een goede keuze. Natuurlijk is afwisseling in soorten vis verstandig, om te voorkomen dat u te snel genoeg krijgt van dit gezonde product. Variëren is hier ook de oplossing.

Vitamine D moet vaak worden aangevuld

Vitamine D is noodzakelijk om het lichaam beter in staat te stellen calcium op te nemen. Calcium is belangrijk om de botten en tanden te versterken. Het lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zon en buitenlicht. Terwijl de behoefte aan vitamine D toeneemt bij vrouwen boven de 50 en bij mannen boven de 70, maakt het lichaam op die leeftijd juist minder aan. Ook ligt de frequentie van buiten zijn op die leeftijd vaak lager dan vroeger. Om zeker te zijn dat u voldoende vitamine D binnen krijgt, is het verstandig om dagelijks extra vitamine D te gebruiken. Vanaf de leeftijd van 50 jaar is 10 microgram als aanvulling genoeg, na het bereiken van het 70e levensjaar is dit 20 microgram. Vitamine D is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek, en wordt ook verwerkt in bijvoeding.

Wees voorzichtig met zout

Te veel zout is op iedere leeftijd een probleem, maar in gezonde voeding voor ouderen moet de hoeveelheid zout extra worden beperkt. Op latere leeftijd is de bloeddruk vaak al te hoog en te veel zout in het eten maakt dit probleem nog erger. Ook de nierfunctie neemt op hogere leeftijd vaak af en daarom is het verstandig om minder zout te gebruiken en om voldoende te drinken. Het drinken van veel water hoort vast onderdeel te zijn van een gezonde voeding voor ouderen.

Voorkom voedselinfectie

Op hogere leeftijd zijn de gevolgen van een voedselinfectie in het algemeen veel heftiger en die kunnen tot complicaties leiden. Neem daarom geen risico met producten die tot een voedselvergiftiging zouden kunnen leiden. Bewust eten maakt deel uit van een gezonde voeding voor ouderen. Eet alleen rauwe producten, zoals vlees, eieren en groente, indien u zeker weet dat deze niet besmet zijn. Neem bovendien geen producten waarvan u niet weet hoe lang ze er al liggen en let goed op houdbaarheidsdata.

Bewegen is van groot belang

Ook bij gezonde voeding voor ouderen blijft het van groot belang dat u voldoende blijft bewegen. De Gezondheidsraad adviseert minstens 30 minuten per dag te bewegen op een gemiddeld intensief niveau. Hierbij kunt u denken aan wandeken, fietsen en zwemmen. Ook in het huishouden of de tuin kunt u natuurlijk uw dagelijkse beweging halen. Gezonde maaltijden en genoeg bewegen zorgen voor extra fitheid en een grotere fysieke en mentale weerbaarheid.

Bron: ouderenwegwijs