Herfst – 5 leuke dingen om met kinderen buiten te doen

Het seizoen van de zomer en genieten van de zon is voorbij. Maar de herfst kan ook heerlijk zijn. De natuur verandert weer, de bladeren vallen van de bomen en het wordt tijd om weer met een jas naar buiten te gaan. Kleinkinderen willen vaak buiten zijn, maar opa en oma niet altijd. Daar hebben wij de oplossing voor!

Herfst – lekker naar buiten

Het is heerlijk om buiten te wandelen in de herfst. Het is nog niet te koud en het is beter uit te houden dan in de zomer. Niet alleen wij, de grootouders, maar ook de kleinkinderen vinden dit een heerlijke tijd van het jaar. Wij bij Opa ’n Oma hebben 5 leuke activiteiten op een rijtje gezet zodat het buiten spelen nog leuker wordt deze herfst!

1. Maak samen jullie natuurparfum

Neem een plastic bekertje mee als jullie gaan wandelen in het bos. Doe hier wat water in. Laat vervolgens de kleinkinderen allemaal dingen in het bekertje doen die ze onderweg vinden. Het is wel belangrijk dat die dingen ook lekker ruiken. Gebruik vervolgens een stokje om alles fijn te stampen in het plastic bekertje.

Om het spannender te maken, kan je een kleine wedstrijd ervan maken. Wie van de kleinkinderen kan het lekkerste natuurparfum maken? Wie kan de beste en lekkerste herfstgeuren vangen in het parfum? Je zou er een kleine beloning aan vast knopen die voor alle kleinkinderen gelden. Bijvoorbeeld: als een van jullie het lekkerste parfum maakt, gaan we straks daar poffertjes halen.

2. Vogels helpen

In de herfst en ook in de winter is het voor vogels wat lastig om eten te vinden. Daarom kunnen wij ze prima helpen door een vetbol te maken. Bovendien is het ook nog eens leerzaam voor de kleinkinderen. Het is een simpel klusje dat eventjes wat werk nodig heeft en voor je het weet heb je een eigen gemaakte vetbol.

Smelt wat frituur vet in een pan en gooi daar een hand vol kleine zaden uit de dierenwinkel in. Giet het mengsel daarna in een plastic beker en laat het hard worden. Kies samen met je kleinkind een mooie plek om de vetbol op te hangen in de tuin. Bijvoorbeeld aan een hek of in een boom.

“Je kan een simpele wandeling een stuk spannender

maken door het om te dopen tot een verzameltocht”

3. Verzameltocht in het bos

Je kan een simpele wandeling een stuk spannender maken door het om te dopen tot een verzameltocht. Maak een lijst met dingen die de kleinkinderen in het bos of in het park moeten zien en/of verzamelen. Je kan ook op fotosafari gaan in het bos. Laat de kinderen dingen doen en maak daar telkens een foto van. Denk hierbij aan het zitten op een omgevallen boomstam of bedekt zijn met bladeren.

4. Klei schilderij van natuur

Koop van tevoren een stuk klei in de winkel en maak er met een deegroller een grote plak klei van. Ga met de kleinkinderen naar het bos of het park en verzamel alles wat ze mooi vinden. Van kastanjes tot bladeren, het mag allemaal! Steek thuis de verzamelde dingen in de klei en maak er wat prachtigs van. Voilà, een klei schilderij van de natuur!

5. Afdrukken maken van sporen

In het bos kan je ook letten op andere dingen. Ga diersporen zoeken in het bos en bewaar ze. Dit leuke project kost wel iets meer tijd, maar dan heb je ook wat bijzonders om te bewaren. Zorg dat je van tevoren karton en gips bij de hand hebt, anders wordt het erg lastig om een mooie afdruk te maken.

Als de kleinkinderen een mooi dierspoor hebben gevonden, kan je aan de slag. Knip hiervoor een rand van karton die om het spoor heen past en zorg dat de rand helemaal goed dicht is. Giet gips in het karton en laat het drogen. Zo heb je een mooie afdruk van het gevonden spoor. Als je thuis bent, kunnen jullie samen eventueel het spoor nog versieren.

Bron: opanoma.nl