Intelligente fiets klaar voor de markt

Om het aantal verkeersongevallen met zwaar letsel voor fietsers terug te kunnen dringen, heeft TNO een intelligente fiets ontwikkeld.

Deze fiets kan gevaren op de weg nog beter detecteren en zorgt daarmee voor een grotere verkeersveiligheid voor fietsers. De vernieuwde fiets is tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres aan het publiek getoond en is nu klaar om de markt op te gaan.

De intelligente fiets waarschuwt voor gevaarlijke situaties en zorgt er op die manier voor dat de fietser veiliger en comfortabeler kan rijden. Zo zit er een radar voorop de fiets die gevaren aan de voorkant detecteert; een camera achterop de fiets neemt gevaren van achteropkomend verkeer waar. De fietser wordt geattendeerd op gevaren door trillingen.

30f14090d1f38ec53dee4b7187ad4472c780a0c2

Het conceptmodel van de intelligente fiets is nu in een fase dat TNO de technologie kan overdragen aan fabrikanten die de fiets kunnen produceren en op de markt brengen.

Veilig en bewust op de fiets
De intelligente fiets is ontwikkeld in opdracht en met medefinanciering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu binnen het programma ‘Veilig en Bewust op de Fiets’. TNO ontwikkelde de fiets samen met de Fietsersbond en Roessingh Research & Development. Naast het ministerie van Infrastructuur en Milieu, investeerden de provincies Noord-Brabant, Utrecht en Limburg mee in dit innovatieve project ter verbetering van de verkeersveiligheid.

Bron: Pluskrant

Vorige pagina