Wat is het belang van een gezond gebit?

Last van klachten? Niet alleen is het hebben van een gezond gebit belangrijk voor de uitstraling, ook beïnvloedt mondhygiëne de lichamelijke gezondheid. Hieronder ga je lezen hoe je jouw gebit gezond kunt houden.

De gevaren achter een onverzorgd gebit

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met een slecht gebit meer kans hebben op hartfalen, diabetes, reuma en dementie. Ook is er een link tussen oude mensen met een slecht gebit en het aantal sterfgevallen, een onverzorgd gebit kan voor zwakkere mensen fataal worden. Naast dat een onverzorgd gebit er onsmakelijk uitziet kan het dus wel degelijk gevaarlijk zijn.

Wat bedoelen we precies met een onverzorgd gebit?

Met een slecht gebit wordt niet bedoeld dat je tanden niet helemaal recht staan, hoewel het voor het uiterlijk van een gebit mooier is dat tanden recht staan is het natuurlijk niet gevaarlijk. Er kunnen zich een heleboel verschillende boosdoeners in het gebit vormen, denk bijvoorbeeld aan tandplak wat zich vormt tot tandsteen en een hoop bacteriën. Wanneer er veel tandsteen wordt gevormd op de tanden kan dit erg vervelend zijn voor tandvlees. Te veel tandsteen zorgt ervoor dat tandsteen zich terugtrekt, in sommige gevallen kan het tandvlees zelfs gaan ontsteken. Wanneer tandvlees zich terugtrekt bestaat het gevaar dat de tandhalzen bloot komen te liggen, doordat hier geen glazuur zit kunnen er makkelijk gaatjes ontstaan.

Wat kun je zelf doen om je gebit zo gezond mogelijk te houden?

Een hele bekende maar erg belangrijke tip is om twee keer per dag te poetsen. Het poetsen van tanden zorgt ervoor dat tandplak zicht niet vormt tot tandsteen. Ook is het belangrijk dat de poetsbeurt in de avond niet wordt overgeslagen. Speeksel zorgt er voornamelijk voor dat de tanden schoon blijven, maar wanneer je gaat slapen maakt het lichaam weinig speeksel aan. Mocht je dus niet je gebit schoon hebben gemaakt in de avond, dan kunnen bacteriën s ’nachts vrij hun gang gaan.

Een tweede tip die vaak onderschat wordt is: Ga minimaal twee keer per jaar langs de tandarts. Tandsteen vormt zich bij iedereen, bij de een wat sneller dan bij de ander, maar iedereen krijgt er mee te maken. Tandartsen kunnen tandsteen verwijderen waardoor tandvlees gezond blijft. Ook koffie en rode wijn zijn slecht voor het gebit. Wanneer je het toch niet kan laten om deze drankjes te nemen kun je het slechte effect wel verminderen door een glas water te nemen na een van deze drankjes.

Bron: health.nl