Natuurfilms voor mensen met dementie

Natuurfilms kunnen een heel positieve invloed hebben op mensen met dementie. NED7 partner IVN Nederland bracht daarom verschillende mogelijkheden in kaart om, speciaal voor deze groep mensen, de voordelen van natuurfilms in de praktijk te benutten.

Te veel prikkels in de omgeving van mensen met dementie roept vaak angst en onrust op. Te weinig prikkels trouwens ook. Mensen met dementie vervelen zich vaak omdat ze weinig tot geen gedachten meer kunnen oproepen. Ze zijn erg afhankelijk van hun omgeving. De hersenen willen prikkels ontvangen. Als die er niet zijn, gaan deze mensen zelf op zoek. Ze lopen en dwalen, met alle onrust van dien. Het zijn vooral geluids- en bewegingsprikkels waar ze naar opzoek zijn.

Natuurfilms projecteren

Van muziek weten we al dat dit een heel positieve invloed heeft op mensen met dementie. Maar ook bewegend beeld (film) is heel geschikt omdat het zorgt voor aangename prikkels. Reden voor diverse nieuwe start-ups om daar iets mee te doen, zoals Beter door Beeld. Ze hebben zich gespecialiseerd in het leveren van natuurbeelden, fotoboeken en maatwerk voor zorginstellingen. En het resultaat is opmerkelijk. Goed om de verschillende mogelijkheden dus eens in kaart te brengen. Wat is er allemaal en wat kun je ermee doen?

1. Beter door beeld

Het bedrijf Beter door Beeld creëert een positieve ‘natuurlijke’ omgeving waarin mensen verblijven door. Dit doen ze met behulp van natuurfilms die op een bijzondere manier gemonteerd zijn en waarbij de natuur op een herkenbare manier wordt getoond. Verder verzorgen ze aankleding van muren met natuurfoto’s. Daarbij maken ze gebruik van verschillende formaten en thema’s om het gewenste effect te bereiken. Ook maken ze fotoboeken met natuurfoto’s waar mensen in kunnen bladeren. En ten slotte maken ze daglicht fotopanelen. Deze kunnen op wanden en plafonds geplaatst worden en hebben een positieve invloed op mensen.

2. Dementheek

Speciaal voor mensen met dementie is ‘De Dementheek’ ontwikkeld. Het is een uitleen- en adviescentrum van de Stichting Vredewold. Hier kunnen spellen geleend worden, zoals geheugentrainingen. Maar er kunnen ook voorlichtingsfilms gehuurd worden of nostalgische films over vroeger, wat voor mensen met dementie heel goed kan werken. Ze hebben ook tal van natuurfilms.

3. Nationale Mediatheek voor dementie op YouTube

De Nationale Mediatheek is voor mensen met dementie heeft op Youtube een kanaal aangemaakt waar enkele korte natuurfilms op staan. Ze zijn ongeveer 30 minuten en vrij toegankelijk voor iedereen. Makkelijk dus om te gebruiken. Het enige jammere is dat de video’s er 3 jaar geleden opgezet zijn en sindsdien zijn er geen nieuwe natuurfilms toegevoegd.

Bron: ned7