Nederland scoort hoog op welvaartsindex

Het World Economic Forum presenteerde vorige week een nieuwe welvaartsindex die aangeeft of het goed wonen en leven is in een bepaald land. Nederland bezet de zevende plaats.

Er was behoefte aan een nieuwe index, die aangeeft hoe goed of hoe slecht het leven is in een bepaald land. Deze index is ontwikkeld door het World Economic Forum. De nieuwe methode steunt op twaalf indicatoren voor ontwikkeling waar zoveel mogelijk mensen van profiteren. In jargon: ‘inclusieve groei’. Het model meet onder meer de toegang tot onderwijs en beroepsopleidingen, de medische dienstverlening, de politieke en zakelijke moraal, het bezit van huizen en effecten, de gelijkheid tussen man en vrouw en de compensatie voor onbetaald werk.

Zevende plaats
Nederland bezet in de nieuwe index de zevende plaats. We scoren veel punten voor ondernemerschap en vermogensgroei. Minder scoren we bij de gezondheidszorg en levenskwaliteit.
De nieuwe index wordt aangevoerd door Noorwegen gevolgd door de meeste ander Scandinavische landen. Vlak voor de opening van het World Economic Forum in Davos presenteerde Oxfam Novib, een organisatie voor armoedebestrijding nog een feit. Drie jaar geleden waren er volgens Oxfam Novib nog 85 personen nodig die samen even veel bezitten als de helft van de wereldbevolking. Dit jaar zijn dat er slechts acht, waarvan zes Amerikanen.

Bron: Proud to be seniorVorige pagina