Nederland sterkst vergrijsd aan randen van het land

De meeste Nederlandse ouderen wonen in Zeeland, Limburg, Drenthe, Gelderland (Achterhoek) en grote delen van Groningen.
Volgens cijfers die het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendmaakt, is het grootste aandeel 65-plussers te vinden in Zeeuws-Vlaanderen, met ruim 24 procent. Ook in andere regio’s aan de randen van het land is de bevolking relatief sterk vergrijsd.

Meer dan 21 procent van de bevolking in grote delen van de Achterhoek, Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland is 65 jaar of ouder. De minst vergrijsde provincie is Flevoland. Niet verwonderlijk, aldus de onderzoekers, want een groot deel van Flevoland werd pas in de tweede helft van de vorige eeuw gebouwd. Ook in en rond Amsterdam, Den Haag, Utrecht en in de regio Rijnmond ligt het percentage 65-plussers onder het landelijk gemiddelde.

Limburg
Landelijk is het percentage van de bevolking van 65 jaar of ouder 8 procent gestegen tussen 1995 en 2016 naar een totaal van ruim 18 procent.

In Midden-Limburg steeg het aantal ouderen relatief het snelst van 13 procent naar bijna 22 procent. In Noord- en Zuid-Limburg was een toename van 8 procentpunten van het aandeel 65-plussers.

Bron: nu.nlVorige pagina