De nieuwe regels voor e-bikes

Sinds 1 januari worden speed-pedelecs (e-bikes) gezien als bromfietsen. Voor de speed-pedelec rijders gelden dan dezelfde regels als bromfietsbestuurders. Ze mogen buiten de bebouwde kom max 45 km/u en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad max 30 km/u. Is er geen bromfietspad, dan rijden speed-pedelecs op de rijbaan. Vanaf 1 juli moeten alle speed-pedelecs een bromfietskenteken hebben (geel kentekenplaatje). De RDW geeft de nieuwe kentekens uit. Voor de eigenaren van de speed-pedelecs is dit kosteloos.

Naast het feit dat bestuurders van een speed pedelec een boete van 95 euro riskeren als ze toch op het fietspad komen, zijn ze verplicht om voortaan een helm te dragen. Ook de speciale ‘snelfietsroutes’ zijn straks niet meer allemaal toegankelijk. Speed pedelecs worden vooral gebruikt voor woon-werkverkeer, omdat ze een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen. Daarmee is de razendsnelle elektrische fiets een goed alternatief voor de auto.

Levensgevaarlijk
De nieuwe regelgeving valt niet bij iedereen in goede aarde. “De speed pedelec heeft enorm veel potentie bij de aanpak van files en is bij uitstek geschikt voor woon-werkverkeer”, zegt voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging. “Dat moeten we maximaal stimuleren in plaats van tegenwerken.” Een woordvoerder wijst ook op levensgevaarlijke situaties die zullen ontstaan door de snelheidsverschillen.

Vrijstelling
RAI Vereniging wordt gesteund door de Fietsersbond, die wil dat de speed pedelec een vrijstelling krijgt voor bepaalde fietspaden. Directeur Fietsersbond Saskia Kluit: “Snelfietsroutes die nu alleen door fietsers worden gebruikt zijn breed en veilig genoeg om ook speed pedelecs toe te laten. Er is maatwerk nodig. Met een apart verkeersbord kunnen we zo’n vrijstelling per fietspad regelen.”