Onrust rondom anti-verouderingsmiddel

Er is veel onrust ontstaan rondom het verjongingsmiddel ‘Proxofim’. De onderzoeker die het anti-verouderingsmiddel heeft ontdekt, wordt bestookt door ouderen die het middel willen hebben. Soms wordt hij zelfs thuis gebeld. Omdat de stof niet moeilijk is om na te maken, proberen ouderen het wellicht thuis uit. Ontdekker Peter de Keizer van het Erasmsus MC noemt deze ontwikkeling zorgwekkend. Dat meldt de Volkskrant.

Proxofim is inmiddels ook te bestellen via het internet. Het is een middel dat ervoor zorgt dat zogenoemde senscente cellen zichzelf doden, waardoor veroudering wordt tegengegaan. Onderzoeker De Keizer kwam tot deze ontdekking toen hij oude muizen met deze stof behandelde. Zij werden fit en gezond.

Zelf injecteren
De Keizer denkt dat er momenteel toch zo’n  tientallen mensen zijn die het stofje zelf maken en bij zichzelf injecteren. Zo ook een Amerikaan die zegt dat hij zich een stuk fitter voelt sinds hij het middel gebruikt. De Keizer durft nog niet te zeggen of dat echt zo is. “Wetenschappelijk gezien is dit natuurlijk niet te controleren. Misschien is het gewoon een placebo-effect. Hij gebruikt ook meerdere middelen tegelijk”, aldus De Keizer.

De Keizer en zijn promovendus Marjolein Baar snappen dat mensen het erg vinden om ouder te worden, maar ze vrezen voor bijwerkingen van Proxofim. Hoewel ze blij zijn met de ontdekking, moet eerst onderzocht worden hoe veilig het is voor mensen.  Het is echter niet tegen te houden, want het middel mag gemaakt en verkocht worden.

Bron: Nationale Zorggids