Pas op voor babbeltruc met kerstpakket

Het is alweer december en dus staan de kerstdagen weer voor de deur. Maar wees opgelet want niet iedereen komt met goede bedoelingen aan de deur een kerstpakket afgeven. Lees in dit artikel wat je kunt doen bij een babbeltruc.

Wat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.

Wat kan ik doen bij een babbeltruc?

Hieronder alvast enkele tips:

– Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
– Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
– Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
– Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
– Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
– Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

Hoe doe ik aangifte van een babbeltruc?

Als de dader nog in de buurt is, belt u 112.
Is de dader al verdwenen? Bel dan 0900-8844 (lokaal tarief).

Bron: politie.nl