Ouderen stappen niet snel over van zorgverzekering

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan elk jaar opnieuw, maar uit onderzoek van Hallo Nederland blijkt dat niet veel mensen van plan zijn dit te doen. 90 procent van de ondervraagden heeft laten weten dat zij hun zorgverzekering in 2018 niet ergens anders gaan afsluiten.

Overstappen geen populaire optie
Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan veel gedoe zijn. Het begint bij het analyseren van de premies van de verschillende aanbieders en dan zijn er ook nog de kloonpolissen. Dit zijn zorgpakketten die door dochtermaatschappijen van de grote 4 zorgverzekeraars worden aangeboden en die hetzelfde dekken als de originele polis, maar waar een ander prijskaartje aanhangt, waardoor mensen op jaarbasis soms wel meer dan 100 euro extra kwijt zijn. Volgens de Consumentenbond zorgen onder meer dit soort polissen ervoor dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en overstappen van zorgverzekeraar een grote opgave wordt. Dat het zo’n lastige opgave kan zijn, is voor de meeste ondervraagden dan ook de voornaamste reden om niet over te stappen. Daarnaast is ruim 91 procent tevreden met de huidige zorgverzekeraar, dus ook dat maakt overstappen geen aantrekkelijke optie.

Wel overgestapt
Hoewel de meeste ondervraagden niet warm lopen voor het overstappen van zorgverzekeraar in 2018, geeft ruim 94 procent aan dat zij dit eerder in hun leven wel hebben gedaan. Gemiddeld zijn zij 1 tot 5 keer overgestapt, met name omdat het pakket bij een andere verzekeraar beter aansluit op de wensen.

Tips
Denkt u zelf na over overstappen, maar vindt u het veel gedoe? Wellicht bieden deze tips van de consulent die ook te zien is in de uitzending van 30 november 2017 houvast:
– Veel ouderen zijn samen verzekerd en vaak wordt gedacht dat dit goedkoper is, maar dit hoeft niet zo te zijn.
– Ouderen zitten meestal al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zonder hun polis te wijzigen. Het kan zijn dat deze polis niet meer passend is, dus kijk hier eens goed naar.
– Het is altijd goed om jaarlijks de polis te bekijken, want in 2018 worden de aanvullende polissen aangepast. Het aantal behandelingen bij de fysiotherapeut die worden vergoed gaat in veel gevallen bijvoorbeeld naar beneden en Menzis dekt nog maar voor 750 euro aan tandartskosten in plaats van de eerdere 950 euro. Vraag uzelf af wat u echt nodig heeft en kijk vervolgens naar uw huidige pakket. Voldoet dat nog aan uw wensen?
– Leeftijd speelt geen rol bij zorgverzekeraars. Alleen Zilverenkruis hanteert leeftijdgebonden polissen voor aanvullende verzekeringen.
– Acceptatie speelt geen rol. De zorgverzekeraar moet u altijd accepteren voor de basisverzekering. Daarnaast geldt de medische acceptatieprocedure alleen voor zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen en sommige tandartsverzekeringen met ruime dekking.
– Bij sommige verzekeraars kunt u gedurende het jaar uw aanvullende verzekering ophogen. Zodoende hoeft er niet het hele jaar lang te worden betaald voor iets waar u misschien maar 2 maanden per jaar gebruik van maakt.

Bron: Max vandaag