Regelmatig sporten helpt opvliegers onder controle te houden

Vrouwen die tijdens de menopauze regelmatig sporten, zouden hun opvliegers beter onder controle kunnen houden.
Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd in Menopause, het wetenschappelijk tijdschrift van de North American Menopause Society (NAMS).

Bekende symptomen van de menopauze zijn opvliegers en het onvermogen om af te vallen. Ook kan de afname van oestrogeen zorgen voor fysieke en mentale gezondheidsproblemen, waardoor de kwaliteit van leven bij vrouwen in de menopauze af kan nemen.

Voor de studie werden 234 menopausale vrouwen tussen de 45 en 64 jaar onderzocht. De vrouwen, die tenminste twaalf maanden weinig beweging hadden gehad, werden onderworpen aan een twintig weken durend trainingsprogramma. Na afloop van het programma zouden de deelnemers zich opvallend fitter en flexibeler voelen en een afname in gewicht hebben. Daarnaast zouden de vrouwen hun opvliegers beter onder controle kunnen houden.

Hormonen
Volgens de onderzoekers is de uitslag van de studie positief voor vrouwen in de menopauze die afwijzend staan tegenover het gebruiken van hormonen en op zoek zijn naar veilige, maar effectieve opties zonder bijwerkingen.

“Het is steeds meer bewezen dat een actieve levensstijl met regelmatig sporten de gezondheid, kwaliteit van leven en fitheid bij vrouwen in de menopauze verbetert”, zegt dr. JoAnn Pinkerton, directeur van de NAMS.

“Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de vrouwen na het trainingsprogramma minder last hebben van opvliegers, vrolijker zijn en zich over het algemeen een stuk beter voelen, terwijl hun gezondheidsrisico’s afnemen,” aldus Pinkerton.

Bron: NU.nlVorige pagina