Seks op leeftijd beter voor vrouwen dan voor mannen

In vergelijking met vrouwen lopen oudere mannen die regelmatig seks hebben en daarvan genieten meer risico op gezondheidsproblemen.
In een onderzoek van de Michigan State University werden gegevens van 2.204 mensen verzameld die deel uit maakten van The National Social Life, Health and Aging Project. In het eerste deel van het onderzoek, dat vanaf 2005 van start ging, waren de deelnemers tussen de 57 en 85 jaar. Voor de studie werden zij gevraagd vragenlijsten over hun gezondheid en levensstijl in te vullen. Na een periode van vijf jaar moesten zij dit opnieuw doen.

Bij mannen op leeftijd die één of meerdere keren per week seks hadden, kwam het vaker voor dat zij last hadden van cardiovasculaire aandoeningen aan het eind van de onderzoeksperiode dan bij mannen die minder of geen seks hadden. Het verhoogde risico werd niet bij de vrouwelijke deelnemers geconstateerd.

Binnen het onderzoek werd gekeken naar hart- een vaatziekten zoals een hoge bloeddruk, een verhoogde hartslag, hart infarcten, hartfalen en beroerte.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Health and Social Behavior.

Risico mannen
Onderzoeker Hui Liu vindt de resultaten verbazingwekkend. “Onze resultaten laten zien dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen bij mannen die regelmatig seks hebben twee keer zo hoog ligt dan bij mannen die seksueel inactief zijn. Daarnaast neemt het risico toe bij mannen die in normale of bovengemiddelde mate genieten van seks dan bij mannen die er in mindere mate van genieten.”

Volgens Liu zou de reden hiervan kunnen zijn dat mannen op leeftijd meer stress en uitputting ervaren omdat zij meer prestatiedruk ondervinden dan mannen van jongere leeftijd. Oudere mannen hebben vaker moeite met het krijgen van een erectie en orgasme, mogelijk door medische en/of psychische redenen.

“Artsen zouden moeten praten met hun patiënten over de risico’s van seksuele activiteit op leeftijd en mannen die regelmatig seks hebben, moeten testen op risico’s op cardiovasculair gebied.”

Vrouwen
Volgens Liu heeft een kwalitatief seksueel leven voor vrouwen een positief effect omdat het hormoon dat vrijkomt tijdens een orgame een positieve invloed zou hebben op de gezondheid.

Ook zou eerder onderzoek hebben aangetoond dat sterke en intieme relaties een goede invloed hebben op de gezondheid van de vrouw.

“Dit is relevanter voor mannen dan voor vrouwen”, aldus Liu. “Voor mannen is het over het algemeen meer vanzelfsprekend om steun te krijgen van hun partner dan dat dit voor vrouwen het geval is. Alleen vrouwen in kwalitatieve relaties hebben daarom dergelijk gezondheidsvoordelen.”

Bron: nu.nlVorige pagina