Senioren schuiven woningaanpassing voor zich uit

De effecten van het beleid van het Kabinet -waarbij senioren langer zelfstandig moeten blijven wonen- worden zichtbaar. Zoals het CBS voorspelde, betekent dit dat senioren steeds vaker met beperkingen in een ongeschikt huis wonen. “Je zou dan verwachten dat senioren daarop anticiperen,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Steeds meer onderzoek wijst echter uit dat senioren dat niet doen. Ze schuiven woningaanpassingen voor zich uit en denken ook pas te laat na over verhuizen.”

“Ik maak me niet druk”
Recent onderzoek van Novioresearch in opdracht van de stichting Zilver Wonen Weken toont opnieuw aan dat senioren zich weinig druk maken over toekomstige beperkingen. Den Haan: “Als ze gedwongen worden erover na te denken, zien ze best dat zaken als traplopen, schoonmaken maar ook het gebruiken van gordijnen en zonwering moeilijker gaan bij gebreken. Maar dit besef leidt niet tot handelen.” Daarmee bevestigt dit onderzoek de twee jaarlijkse rapportages van ANBO en Woonz.nl over verhuizen en anticiperen.

Langer thuis test
Den Haan roept senioren op actiever na te denken over verhuizen en woningaanpassingen. “Dat moet je juist doen als je het nog niet nodig hebt.” Ze wijst op de ‘Langer thuis test’ die Zilverwonen daartoe heeft ontwikkeld. “Zo’n test helpt met gerichte, praktische adviezen over wat je kan doen om veiligheid en wooncomfort te vergroten.” Het probleem ligt volgens Den Haan echter niet alleen bij senioren zelf: “Gemeenten moeten specifiek woonbeleid voor senioren opnemen in hun woonvisie. Zelfs als senioren wíllen anticiperen, kunnen ze niet altijd een geschikte woning vinden. Daar blijven wij gemeenten op aanspreken.”

Bron: ANBOVorige pagina