Sport en bewegen, dat zouden meer mensen moeten doen

Sport en bewegen. Als we in Nederland er meer mee zouden doen, zouden we er zeker in gezondheid op vooruit gaan. Vooral ouderen. Daarom heeft de Gezondheidsraad de nieuwe Beweegrichtlijnen 2017 opgesteld, waarmee zij de minister van VWS adviseert meer te doen om mensen in beweging te krijgen en vooral te houden.

Het risico om te vallen en zelfs het krijgen van dementie neemt af naarmate we meer bewegen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe krijg je mensen uit hun stoel en op de fiets of aan de wandel? Het is lastig, maar niet onmogelijk. Vooral lokale overheden moeten hier een belangrijke rol in gaan spelen. Zij staan ten slotte het dichtst bij de mensen die in hun gemeente, stad of dorp wonen. Maar ook bedrijven en scholen mogen niet vergeten worden.

20 minuten per dag

Ouderen zijn al gebaat bij minimaal twee en half uur beweging per week. Dat is gemiddeld maar 20 minuten per dag. En dat betekent niet dat je een marathon moet lopen om er de voordelen van te plukken. Wandelen, actief zijn in het huis met bijvoorbeeld schoonmaken, of andere vormen van beweging zijn al goed. Nu zullen de meeste mensen denken: dat is zeker te doen! Toch haalt ruim de helft van de Nederlanders niet deze richtlijn volgens het RIVM. En dan hebben we het niet alleen over ouderen.

Sport en bewegen

Probeer dus zo min mogelijk te zitten. Wandel indien mogelijk een stukje. Probeer zo lang mogelijk zelf alles te blijven doen. Tijdens het schoonmaken in huis beweeg je meer dan je denkt. En doe ook af en toe wat oefeningen waarmee je je spieren én botten versterkt. De voordelen van meer sport en bewegen zijn eindeloos. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressiviteit. Ook zijn er aanwijzingen dat bewegen de kans op borst- en darmkanker kan verkleinen. Bij ouderen verlaagt bewegen bovendien het risico op botbreuken en verbetert het de loopsnelheid en spierkracht.

Bron: ned7