Vallen verleden tijd? Speciaal kastje houdt ouderen op de been

Postbodes gaan in Best meedoen aan een proef om te voorkomen dat ouderen vallen. Tijdens het project Thuis Onbezorgd Mobiel gaan vijf organisaties aan de slag om het aantal valincidenten onder senioren te verkleinen. De postbode speelt hierin een bijzondere rol.

Elke vijf minuten komt er een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp terecht. En dat aantal moet naar beneden. Reden voor te starten met een proef om het aantal incidenten terug te dringen.

Een bekend gezicht
Best is een van de gemeenten waar het project wordt gehouden. Ouderen krijgen een speciaal aparaatje van Philips om hun nek. Die meten de activiteit van de oudere. “Het apparaatje wordt door de postbezorgers van PostNL bij mensen afgegeven”, vertelt een woordvoerster.

De bezorger houdt verder ook contact met de deelnemers. Een vreemde ontwikkeling? Dat vinden de initiatiefnemers niet. “De postbezorgers zijn dagelijks in de straten te vinden en hebben een bekend gezicht”, zegt PostNL. “Mensen herkennen hen dus het is eigenlijk best logisch.”

Studenten doen het huishouden
Binnen de proef is er ook aandacht voor eenzaamheid en voeding. Hiervoor wordt de hulp ingeroepen van leerlingen van het Summa College in Eindhoven. “Zij gaan bij ouderen op bezoek en doen wat dingen in het huishouden. Zo hebben de deelnemers wat meer aanspraak.”

Eerste ervaring
“Als ik vroeger viel, dan stond ik meteen weer op. Nu kan het slecht uitpakken.” De 75-jarige Frans van Beerendonk uit Best brak vorig jaar bij een val twee ribben. Nu doen hij en 47 anderen mee aan een proef die moet voorkomen dat ouderen vallen. Die proef in Best is officieel van start gegaan.

Een postbode bracht Frans dinsdagmiddag een speciaal kastje. Bedoeling is dat hij de bewegingsmonitor om zijn nek gaat dragen. Het kastje meet onder meer hoeveel stappen hij zet en hoe snel hij ze zet. Ook wordt geregistreerd hoe snel hij opstaat. Die informatie zegt veel over hoe Frans beweegt.

‘Ik blijf in beweging’
Frans was aardbeienkweker. “Vroeger was ik niet kapot te krijgen. Dan ging ik door van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.”

Frans moet toegeven dat er met de jaren dingen zijn veranderd. Hij wijst naar zijn hoofd en zegt: “Mijn lichaam gaat niet meer helemaal mee met wat er hier gebeurt. ’s Ochtends gaat het bewegen bijvoorbeeld wat minder. Als ik eenmaal op gang ben, gaat het wel weer beter. Ik probeer wel in beweging te blijven.”

Om vallen te voorkomen, gaat Frans ook met een fysiotherapeut aan de slag. “In balans blijven, wordt lastiger als je wat ouder bent.” Verder krijgen de deelnemers voedingsadviezen om te zorgen dat ze in goede conditie komen of blijven.

Bron: Omroep Brabant