Veilig op vakantie, voorkom inbraak

Gaat u binnenkort met vakantie? Zorg dan dat u uw woning helemaal veilig achterlaat. Met de onderstaande tips beschermt u uw eigendommen maximaal tegen inbraak.

Denk aan het volgende voordat u met vakantie gaat:
– Sloten: Sloten die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen herkent u aan het SKG-logo. Als ze goed gemonteerd worden, verkleinen ze de kans op inbraak. Voor erkende adviesbedrijven kijkt u op www.politiekeurmerk.nl
– Schuifpui: Een schuifpui is extra inbraakgevoelig. U heeft hiervoor een speciaal slot nodig. Zie www.politiekeurmerk.nl voor een erkend adviesbedrijf.
– Deuren: De deur achter u in het slot trekken is niet genoeg. Met een hard stuk plastic staat een inbreker in een paar seconden binnen. Alleen als u de sleutel omdraait, is de deur echt op slot. En vergeet niet het WC-raampje en de garagedeur op slot te doen.
– Sleutels: Een inbreker kan een raam inslaan of gaatjes boren en zo de sleutel gebruiken om binnen te komen. Leg uw sleutels op een vaste plaats of hang ze aan een haakje, uit het zicht. Leg sleutels nooit onder deurmatjes, in plantenbakken of op andere verstopplaatsen. Inbrekers kennen deze plaatsen ook. Zet nooit uw naam of adres op een label. Als u de sleutels verliest, wordt het wel heel eenvoudig voor inbrekers om binnen te komen.
– Geld: Zorg dat u zo min mogelijk contant geld in huis hebt.
– Waardevolle spullen: Ook in huis weten inbrekers de meeste verstopplaatsen snel te vinden. Berg uw waardevolle spullen veilig op, idealiter in een kluisje. Houd dure artikelen zoveel mogelijk uit het zicht. Denk ook aan belangrijke papieren en auto- en huissleutels. U kunt uw kostbaarheden laten graveren met postcode en huisnummer. Zo krijgt u ze makkelijker terug als ze opduiken in de illegale handel. U kunt uw spullen ook registreren via het formulier op www.politiekeurmerk.nl
– Afwezigheidsmelding: Laat geen zichtbare boodschappen achter, hang nooit een briefje bij de deur. Maak ook geen melding van uw vakantieplannen op internet. En wees voorzichtig met afwezigheidsberichten op uw voicemail, antwoordapparaat en email. Criminelen krijgen de boodschap ook. Vraag of uw buren een oogje in het zeil houden. Zorg ook dat iemand uw post uit het zicht kan leggen.
– Gordijnen: Houd uw gordijnen open, laat uw planten staan en gebruik een tijdschakelaar voor de verlichting.
– Lampen: Inbrekers houden niet van licht. Als u aan de voor- en achterzijde lampen plaatst met bewegings- en eventueel ook lichtsensor, dan verkleint u het risico op inbraak. Bevestig de lampen op minimaal 3 meter hoogte.
– Vuilnisbakken: Zet vuilnisbakken weg en berg ladders op achter slot en grendel. Daarmee wordt het lastiger om naar de eerste verdieping te klimmen.
– Vervoermiddelen: Zet uw vervoermiddelen altijd op slot, ook als ze in een berging of garage staan.

Bron: KBO

Vorige pagina