We slapen lang genoeg maar niet goed

We slapen over het algemeen lang genoeg, maar dat betekent niet dat we ook goed slapen. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders en vooral vrouwen, slaapproblemen hebben.

Voor een studie in opdracht van de Hersenstichting zijn de slaapgegevens van 140.000 mensen bekeken uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken uit de afgelopen 25 jaar.

Slechter slapen
Ongeveer 90 procent slaapt binnen de aanbevolen duur van 7 tot 9 uur voor volwassenen. Vrouwen slapen iets langer dan mannen, maar wel een stuk slechter: ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 tot en met 65 jaar gebruikt 11 procent slaapmedicatie, tegen 4,6 procent van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5 procent van de vrouwen, tegen 6,1 procent van de mannen.

Moeilijk in slaap
Er zijn drie belangrijke slaapproblemen: moeilijk in slaap komen (duurt langer dan een half uur), moeite met doorslapen en vroeg wakker worden. Vrouwen doen het slechter dan mannen. Ruim 1 op de 5 mensen van 41 tot 66 jaar wordt te vroeg wakker (24 procent van de vrouwen, tegen 17,6 procent van de mannen).

Met name vrouwen vallen na nachtelijk wakker worden weer moeilijk in slaap. Vrouwen komen bovendien veel moeilijker in slaap dan mannen.

Er is sprake van slapeloosheid als deze symptomen minimaal drie keer per week voorkomen, dit minimaal drie maanden duurt, men er overdag last van ondervind en het niet door verstorende slaapomstandigheden komt.

Zo lang moet je slapen op jouw leeftijd
Hoe lang de perfecte nachtrust duurt, hangt ook af van je leeftijd. Dit is de aangeraden slaaptijd per leeftijdscategorie:

  • Pasgeborenen (0-3 maanden): 14 tot 17 uur per dag
  • Baby (4-11 maanden): 12 tot 15 uur per dag
  • Dreumes (1-2 jaar): 11 tot 14 uur
  • Peuters en kleuters (3-5 jaar): 10 tot 13 uur
  • Scholieren (6-13 jaar): 9 tot 11 uur
  • Tieners (14-17 jaar): 8 tot 10 uur
  • Adolescenten (18-25 jaar): 7 tot 9 uur
  • Volwassenen (26-64): 7 tot 9 uur
  • Ouderen (65+): 7 tot 8 uur

Bron: The National Sleep Foundation

Gezondheidsschade
Goede slaap is niet alleen belangrijk om goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen.

Chronisch slecht slapen vergroot namelijk het risico op angststoornissen, depressie en dementie. Ook de kans op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes neemt toe. Slaap wordt vaak over het hoofd gezien als onderdeel van een gezonde leefstijl, terwijl dit juist zo essentieel is.

Bron: rtlnieuws.nl