Wereldwijde oproep van deskundigen: ‘Eén op drie gevallen dementie te voorkomen’

Eén op de drie gevallen van dementie kan voorkomen worden. Daar moet meer werk van worden gemaakt, zeggen 24 vooraanstaande wetenschappers in een internationale brandbrief. Daarin roepen ze overheden op om mogelijke oorzaken, variërend van eenzaamheid tot gehoorproblemen, aan te pakken. Eén op de drie gevallen van dementie kan voorkomen worden. Daar moet meer werk van worden gemaakt, zeggen 24 vooraanstaande wetenschappers in een internationale brandbrief. Daarin roepen ze overheden op om mogelijke oorzaken, variërend van eenzaamheid tot gehoorproblemen, aan te pakken.

Deze negen factoren zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de ziektegevallen:
• Overgewicht
• Gehoorproblemen op middelbare leeftijd
• Het niet afmaken van de middelbare school als tiener
• Inactiviteit
• Diabetes type 2
• Hoge bloeddruk
• Depressie
• Eenzaamheid
• Roken

Aan veel van die factoren kan iets gedaan worden, en als dat gebeurt, zouden veel minder mensen dement worden, stellen de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. En dat er iets gedaan wordt, is belangrijk: ook in Nederland is dementie doodsoorzaak nummer één.

Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 47 miljoen mensen met dementie, en dat aantal neemt toe, schrijven de onderzoekers. De verwachting is dat er in 2050 131 miljoen mensen met dementie zijn. “Wees ambitieus met preventie”, adviseren ze dan ook aan overheden.

Uitgesteld of helemaal voorkomen
Mensen met een hoge bloeddruk moeten daar als het aan de onderzoekers ligt vanaf hun 45ste een goede behandeling voor krijgen en er moet op gescreend worden, er moet meer gedaan worden om kinderen op school te houden, mensen moeten gestimuleerd worden om te bewegen, te stoppen met roken en sociale contacten te onderhouden.

Mensen met gehoorproblemen, depressie, diabetes en overgewicht moeten leren hoe ze daarmee om moeten gaan. Zo kunnen ze de problemen als gevolg daarvan zo veel mogelijk beperken. Op die manier zou dementie uitgesteld kunnen worden worden of zelfs helemaal voorkomen.

Nederland is uitzondering
Dat deze negen factoren bijdragen aan de ontwikkeling van dementie is op zich niet nieuw, zegt Philip Scheltens. Hij is directeur van het Alzheimercentrum en hoogleraar neurologie. “Nederland is op dit gebied een uitzondering: de zorg is hier heel goed, dus bij ons wordt al gelet op dit soort factoren.”

Dat het hier desondanks de belangrijkste doodsoorzaak is, komt volgens hem omdat de Nederlandse geneeskunde zo goed is in het aanpakken van ‘cardiovasculaire zaken’. Hart- en vaatziekten worden een minder belangrijke doodsoorzaak, waardoor ‘dementie vanzelf op de eerste plek komt’.

In andere landen wordt de preventie van dementie minder goed aangepakt, zegt Scheltens. “Bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje en Italië wordt veel gerookt en is de huisartsenzorg een stuk slechter. Daar wordt bijvoorbeeld minder gescreend op cholesterol en bloeddruk. Het is dus belangrijk dat er wereldwijd meer aandacht voor komt.”

Bron: RTL Nieuws