Woonplezier met een stekker: 5 tips voor slimme en eenvoudige technologie in huis

Ontdek de top 5 van makkelijke, betaalbare techniek in huis. Om gewoon plezierig en dus langer zelfstandig thuis te wonen. Woonplezier ook op hoge leeftijd. Misschien mogen ze geen ‘domotica’ heten, maar zijn het gewoon goede tips voor ‘ Woonplezier met een stekker er aan ’. Als bonus krijgt u tips voor meer inspiratie voor technologie in huis.

Grenzeloos of gewoon handig?

Technologie kent geen grenzen. The sky is the limit en de fantasie van technologie-ontwikkelaars gaat nog verder dan dat. Ook voor gebruik in huis zijn er prachtige snufjes ontwikkelt en jarenlang dachten velen dat die reuze handig zouden zijn en een grootse toekomst tegemoet gingen. Maar het tegendeel bleek waar. Te moeilijk, te ingewikkeld, te duur. Het was zo makkelijk niet om een goede markt te vinden voor domotica: want zo noemde men elektronica voor in je ‘domus’ – huis dus. Gelukkig is de markt snel aan het veranderen en is de slimme techniek verwerkt in veel makkelijke en betaalbare techniek voor in huis.

1. Oplaadbare LEDzaklamp

Ze zijn er in soorten en maten maar de kern is dat u altijd een mobiel lichtje hebt op plekken en momenten waar u het net even nodig hebt. Bij de keldertrap, naast uw bed om in het donker uw weg te vinden, in de huiskamer om de weg naar de meterkast te vinden als het licht uitvalt. Of in de winter de weg naar de schuur.

2. Digitale deurspion

Een digitale deurspion laat goed zien (vaak ook in kleur) wie er voor de deur staat, al kunt u er dan nog niet mee spreken. Sommige versies kunnen ook een fotootje bewaren voor als de bezoeker toch ongewenst bleek….dan hebt u toch een foto in handen. Wel zorgen voor een goede buitenlamp. De digitale deurspion is ook een handige oplossing voor kleine mensen voor wie het ouderwetse spiekoogje te hoog is geplaatst. En trouwens: eigenlijk zit er geen stekker aan….hij werkt op batterijen.

3. Nachtrouteverlichting

Met een eenvoudige lamp onder uw bed krijgt u voldoende licht om veilig uw route naar het toilet te kunnen vinden. Het licht is zacht strijklicht zodat uw eventuele partner niet gewekt wordt. De lamp heeft een schemer- en bewegingssensor zodat hij alleen aangaat als het donker is én er beweging wordt waargenomen. U kunt zelf instellen hoe lang de lamp moet blijven branden, daarna gaat hij vanzelf weer uit.

4. Plafonnière (bijvoorbeeld) met sensor

De lamp gaat aan wanneer er beweging is en alleen wanneer het schemerig of donker is. Deze lamp is vooral handig in zogenaamde ‘doorgangsruimtes’ zoals de overloop of de gang.

5. Afstandsbediening voor lampen en kleine apparaten

Handig bijvoorbeeld om allerlei sfeerlampjes in huis te bedienen. Snoerschakelaars zijn soms lastig te bereiken en dit betekent dat u zich in allerlei bochten moet wringen om ze aan en uit te doen. Deze afstandsbediening werkt met zogenaamde tussenstekkers. Er kunnen meerdere lampen mee bediend worden.

Bron: alleszelf