Zo haal je meer uit je pensioen!

Maak van jouw passie een tweede carrière!

Wanneer je al een lange carrière achter de rug hebt, maar nog geen zin hebt om met pensioen te gaan, biedt de wereld van tegenwoordig steeds meer kansen om voor jezelf te beginnen. Denk vooral niet dat het ondernemerschap alleen voor 20’ers is bedoeld! Je mist misschien de technische knowhow van de jongere generatie, maar daartegenover staat dat je rijk bent aan levenservaring. Je weet waar je goed in bent en waar jij gelukkig van wordt. Allemaal ingrediënten om van jouw passie een succesvolle tweede carrière op te bouwen!

Je moet niet alleen bevlogen zijn, maar ook praktisch. Deze blog geeft een overzicht van de voor- en nadelen van het starten van een eigen bedrijf. Vervang ‘Pensioen’ met de vier P’s – Passie, Power, Planning en Promotie – die jou op weg kunnen helpen.

Met levenservaring komt zelfkennis: je investeert jouw energie alleen in projecten waar jij gelukkig van wordt, en waar jij ook goed in bent. Dat is hard nodig wanneer je een bedrijf wilt starten: zeker aan het begin zal je daar meer dan voltijd aan moeten werken. Laat je vooral niet inperken door activiteiten die zogenaamd ‘leeftijdsgebonden’ zijn. Als jij enorm veel van yoga houdt, richt dan zelf een yogastudio op – leeftijd maakt niet uit!

Power
Het is niet genoeg om ergens van te houden: je moet ook weten waar je kracht ligt. Je kan dan wel zonder moeite in een lotushouding zitten, dit betekent niet dat je ook meteen zelf jouw bedrijfslogo kan ontwerpen. ‘Alles zelf doen’ staat niet voor niets aan de top van deze lijst meest gemaakte fouten van startups! Doe zelf waar je goed in bent, en huur anderen in voor de rest. Daar geef je misschien wat extra aan uit, maar je zal op de langere termijn dure fouten vermijden.

Planning
Zelfs het navolgen van je dromen kent ook zijn saaie kanten. Wat je ook doet, huur een goede accountant in. Kijk realistisch naar je mogelijke bronnen van inkomsten en wees hierbij creatief – een yogastudio verdient bijvoorbeeld geld aan meer dan yogales alleen. Verkoop mooie, comfortabele kleding die aansluit bij de lifestyle van je klanten, yogamatten, yogablokken en yogastraps bedrukt met spirituele mantra’s of patronen, of verkoop duurzame waterflessen die jouw klanten kunnen gebruiken tijdens de yogales.

Promotie
In de wereld van vandaag kun je, hoe goed jouw product of service ook is, niet zitten afwachten totdat de mensen naar jou toe komen. Je moet actief jouw bedrijf gaan promoten. Huur een gekwalificeerd persoon in (of vraag je kleinkind!) die voor jouw bedrijf een Facebook, Instagram en website aanmaakt en actief bijhoudt. Denk er daarnaast ook aan om je naamsbekendheid te vergroten door middel van een pakkend logo. Om nog even het voorbeeld van de yogastudio te nemen: laat een mooi logo ontwerpen en bedruk dit op jouw yogakleding, yogamatten en natuurlijk op die duurzame waterflessen – kijk hier voor inspiratie. Of bedruk katoenen tassen en geef deze weg wanneer een klant zich voor het eerst inschrijft. Zo krijgt jouw bedrijf naamsbekendheid, en zijn jouw nieuwe klanten meteen tevreden!

Bron: salusi