zo herken je een slecht dieet

Iedereen kent het wel; de dieten die je kilo’s gewichtsverlies beloven en je verzekeren dat je binnen de kortste keren weer een lijf hebt om ‘u’ tegen te zeggen. Dit is in de meeste gevallen echter heel slecht voor je gezondheid. Daarom is het tijd om te breken met deze veelbelovenden maar niet-realistische diëten.  Snelle en populaire diëten kun je beter niet volgen, omdat deze mogelijk schadelijk zijn. Het verliezen van gewicht is niet eenvoudig en doordat er allerlei verkeerde informatie beschikbaar is, volgen veel mensen deze snelle en eenvoudige diëten.

Herken slecht dieet
Volgens Irene Labuschagne van de Faculty of Medicine and Health Sciences’ Nutritional Information Centre van de Stellenbosch University, moet een dieet niet worden gevolgd wanneer het ‘te mooi is om waar te zijn’. Ze geeft enkele tips waaraan een ongezond dieet te herkennen is.

  • Het heeft een pakkende titel. Vaak heet het ‘Het … Dieet’.
  • Er staan ervaringen bij vermeld. Deze verhalen lijken vaak heel overtuigend, maar vormen geen enkel bewijs van de werking van een dieet.
  • Wetenschappelijke verklaringen; pseudo-wetenschap: kritieken op het concept worden weerlegd.
  • Het dieet stelt ‘een geheim’ te hebben, welke de sleutel tot gewichtsverlies is.
  • Dietisten claimen snel gewichtsverlies, maar bij een gezond dieet verliest iemand maximaal 1 tot 3 kilogram per week, afhankelijk van huidige gewicht, vetpercentage en andere zaken.
  • Bepaalde voedselgroepen worden afgezworen, terwijl andere voedselgroepen juist als ‘magisch’ worden neergezet.
  • Verklaringen en aanbevelingen door gekwalificeerde gezondheidsprofessionals worden in twijfel getrokken.

Hoe dan wel?
Maar hoe kom je dan van je overtollige kilo’s af? Dat lukt alleen door de ingenomen voedselenergie te verlagen en meer energie te verspillen. Dit kan worden bereikt door de correcte voedingstypen in de correcte hoeveelheden in te nemen en daarnaast fysiek actief te zijn.

Daarom wordt geadviseerd op bezoek te gaan bij een geregistreerde dietist, die kan assisteren bij het opzetten van een individueel en persoonlijk eetplan.

Bron: metro