Zo kan je hersenveroudering tegen gaan

Lang leven in goede geestelijke gezondheid, dat is zowat het doel van iedereen. En vandaag kent men de methodes om hersenveroudering zoveel mogelijk te beperken en uit te stellen.

Hoe kan je hersenveroudering tegengaan?
Met elk jaar dat voorbijgaat, neemt de levensverwachting met drie maanden toe. Om daar volop van te kunnen genieten moeten ziektes en verouderingsverschijnselen zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een aantal ziektes zijn er opsporingstests of behandelingen, maar men moet er ook over waken dat de hersenen niet vroegtijdig verouderen en dat ze beschermd worden. En dat kan. Zo weet men vandaag de dag hoe je op een natuurlijke en eenvoudige manier kan bijdragen tot de strijd tegen hersenveroudering. Het eerste wat u kunt doen, hoe verrassend het advies ook mag klinken, is regelmatig lichaamsbeweging nemen, aldus professor Jean Mariani, neurobioloog, op het 5e Forum van de UNESCO over levensduur en levenskwaliteit.

Regelmatig bewegen om hersenveroudering te bestrijden
U hoeft geen topatleet te worden. De beweging mag gematigd intensief zijn, maar het belangrijkste is de regelmaat. Elke dag dertig minuten doorstappen is bijvoorbeeld excellent. Maar hoe kan lichaamsbeweging bijdragen tot de preventie van hersenveroudering? De spieractiviteit stimuleert de productie van een aantal stoffen die onmisbaar zijn voor het goed functioneren van de hersenen. Maar lichaamsbeweging bevordert ook de bloedcirculatie en de doorbloeding van de hersenen (en alle andere organen), wat essentieel is voor de neuronen.

Voedsel voor de hersenen
De hoeveelheid, de aard en de kwaliteit van de voedingsstoffen die in het bloed terechtkomen, tot in de hersenen wordt bepaald door de voeding. De hersenen hebben nood aan vetten, maar niet zomaar elk soort vetten. Het gaat om omega-3 vetzuren (twee keer per week vis eten, koolzaadolie gebruiken, enz.). Daarnaast hebben de hersenen ook nood aan veel energie. Alhoewel het orgaan niet meer dan 2% van het lichaamsgewicht uitmaakt, consumeert het 20% van de energie. Daarom moet men zorgen voor een voldoende toevoer van glucose in de vorm van brood, pasta, enz. En tenslotte hebben hersenen ook nood aan zuurstof die verschaft wordt via de bloedcirculatie en de rode bloedcellen. Die laatste hebben ijzer nodig, een stof die in bloedworst zit (een portie om de twee weken), maar ook in vis en vlees. De consumptie van alcohol is daarentegen zeer schadelijk voor de hersenen. Op lange termijn en in hoge dosissen is alcohol hoogst schadelijk voor de neuronen.  Wilt u zeker zijn van een goed dieet, dan is het altijd een goed idee om de diëtist te raadplegen, ook wanneer u niet hoeft af te vallen.

Laat uw hersenen  werken
Net zoals de spieren, moeten ook de hersenen continu actief zijn om goed te kunnen functioneren. Elke activiteit is goed en hoe meer variatie, hoe beter het resultaat. Om hersenveroudering te voorkomen moet u op zoveel mogelijk vlakken actief zijn: intellectueel, manueel en sociaal. Variatie en regelmaat zijn belangrijk, dag in, dag uit. Met de kaarten spelen, kruiswoordraadsels maken, lezen, leren, mensen ontmoeten, discussiëren, wandelen, nieuwe dingen ontdekken, enz.
Op leren staat geen leeftijd, op nieuwe activiteiten ook niet!

Bron: e-gezondheid