Zo verklein je de kans op een beroerte

Veel ziekten manifesteren zich langzaam; het begint met vage klachten en signalen. Bij een beroerte is dat niet het geval. Zowel een hersenbloeding als een herseninfarct treedt plotseling op, in één keer. Daarna volgen de klachten. Neuroloog Heleen den Hertog vertelt wat je moet weten over een beroerte.

Heleen den Hertog is neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente (MST). Ze ziet patiënten met neurologische aandoeningen, dus ziektes van de hersenen, ruggenmerg, zenuwen en spieren. Haar bijzondere aandacht zijn aandoeningen van de vaten in de hersenen (beroertes) en dementie.

Verbaast het brein u nog steeds?
Heleen den Hertog: “Dagelijks. Het brein is enorm complex, er kan veel fout gaan. Als neuroloog zie ik veel mensen waarbij de hersenen haperen, maar het brein werkt óók heel vaak wel goed. Dat vind ik nog verbazingwekkender. Wat me ook fascineert: het brein maakt wie we zijn. Alles gebeurt vanuit ons brein, van dagelijkse activiteiten als horen en zien, tot kennis opslaan voor vele jaren en communiceren met anderen. Ons brein beïnvloedt alles.”

Kunnen mensen aanvoelen dat ze een beroerte krijgen?
“Bij veel ziekten is er een vooraankondiging, maar bij een beroerte niet. Zowel een hersenbloeding als een herseninfarct treedt plotseling op, in één keer. Daarna volgen de klachten. Na een beroerte zijn mensen vaak extreem vermoeid en kunnen ze concentratieproblemen ontwikkelen. Het is wel zo dat je bepaalde dingen kunt doen om het risico op een beroerte te verlagen.”

Gezond eten, voldoende bewegen; belangrijk voor preventie?
“Precies. Niet te veel slechte vetten, niet te veel zout. Zorgen dat je gewicht gezond blijft. Niet roken. Een gezonde leefstijl verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en (dus) het krijgen van een beroerte aanzienlijk. We doen veel onderzoek om het beste leefstijlprogramma te vinden, zodat we de juiste preventie kunnen bieden. Uiteindelijk begint het daar, bij het voorkomen van ziekten, zoals een beroerte.”

Hersenen lijken altijd zo ongrijpbaar, hogere wiskunde.
“Toch zijn er de laatste jaren veel ontwikkelingen en leren we de hersenen steeds beter begrijpen. Een mooie ontwikkeling is intra-arteriële behandeling. Dat is een behandeling die we sinds twee jaar toepassen bij mensen met een ernstig herseninfarct. De interventieradioloog brengt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. Ontzettend ingenieus.”

Is een snelle behandeling een noodzaak bij een beroerte?
“Ja! Mensen met een beroerte moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Binnen 4,5 uur kunnen we nog medicijnen geven die het stolsel oplossen (trombolyse) en tot 6 uur kan de intra-arteriële therapie worden toegepast. Efficiëntie is zo belangrijk.”

Bron: Gezondnu